Klein als mens op een bewogen zee - Stichting De Noordzee

Wie ben je en voor welke organisatie ben je actief?

Mijn naam is Renate Olie en ik werk als marien ecoloog bij Stichting De Noordzee en het programma De Rijke Noordzee.

Wat heeft jouw werk met de Noordzee te maken?

Wrakduiken-origineel-van-Juliana-de-Kroon
Als je voor de Noordzee werkt, grijp je elke kans om die van dichtbij te bekijken. Beeld door: Juliana de Kroon

Ik ben de hele dag met natuur in de Noordzee bezig! Zo verzamel ik kennis(leemtes) over de ecologische risico’s van windparken op zee. En ik houd me bezig met lastige dilemma’s zoals het wel of niet laten staan van oude boorplatforms in zee, of in welke gebieden toekomstige windparken het beste zouden kunnen worden gepland. Bij het programma De Rijke Noordzee denk ik mee over hoe we natuur kunnen versterken binnen de windparken, bijvoorbeeld door plaatsing van artificiële riffen en het uitzetten van rifbouwende soorten, waaronder platte oesters.

Kan je ons eens meenemen, hoe ziet een dag werken op / bij / voor de Noordzee er voor jou uit?

Tja, de meeste dagen zit ik gewoon thuis op mijn laptop te werken… plannen schrijven, literatuur lezen en verwerken in rapporten, projectleiders ondersteunen of vergaderen met diverse externe partijen waaronder wetenschappers, bedrijven, de overheid of andere ngo’s.

Gelukkig mag ik ook af en toe de Noordzee op! Ik was laatst nog op zee om kabeljauw te zenderen, zodat we kunnen leren over hun gedrag in windparken. Recent ben ik ook een tijdje op zee geweest voor het uitzetten van oesters op de voet van windturbines in windpark Borssele. We brachten toen ook het zeeleven in kaart met een ROV (Remotely Operated Vehicle, een soort onderwaterdrone). Ik ben heel benieuwd hoe de situatie hier onder water verandert de komende jaren en kan niet wachten om terug te gaan!

Een kompaskwal in de vaak ‘stoffige’ Noordzee Beeld door: Renate Olie

Wat is het meest bijzondere dat je op/bij de Noordzee hebt meegemaakt?

Moeilijke vraag! Natuurlijk vind ik het gaaf om een dwergvinvis of bruinvis te zien, maar ik bewonder ook zeker de schoonheid van kleine ongewervelde soorten, zoals zeenaaktslakken, wormen, sponzen en zeeanemonen. Ook bijzonder aan de Noordzee vind ik het gevoel van ruimte en het tragere ritme waarbij golven, wind en getijden de planning bepalen. Vooral ’s nachts met een half achter de wolken verscholen maan… windkracht 7 of een zacht briesje… zeilend of met een groter schip varend… de kust in zicht of ver op de Doggersbank met die, vroeger dacht ik hele diepe, zee onder me… het maakt dat ik me klein voel als mens.

Tot slot, wat wens je de Noordzee toe?

Ik wens de Noordzee meer bekendheid toe. Veel mensen beseffen niet dat bijna 60% van Nederland bestaat uit Noordzee. Vergeleken met land weten we veel minder goed wat waar leeft en welke invloed mensen op dit systeem hebben. Tot slot wens ik de Noordzee ook rust toe, ik hoop dat er snel gebieden komen waar we de natuur volledig de kans geven om haar gang te gaan.

Stichting De Noordzee 40 jaar

Stichting De Noordzee bestaat 40 jaar. Dit vieren we de komende tijd met deze reeks portretten, onze fotowedstrijd, het Noordzeebanket en De Duik.

Dit wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel.

Foto Renate Olie op zee

Renate Olie

Ecoloog

De Noordzee is als een rode draad in mijn leven: studie, hobby’s en (vrijwilligers)werk, de zee is overal bij betrokken. In mijn vorige …
Profielpagina