Kots misselijk #expeditie #dggersbank - Stichting De Noordzee

Ja we zijn vertrokken. En ja we zijn misselijk. Na ons vertrek rond 9 uur gisteravond toen we goed en wel uit de haven voeren, werden de eersten al zeeziek. Een golfhoogte van meer dan 2 meter zorgde ervoor dat Lars vrij snel uitgeschakeld werd. Ook onze collega van Stichting De Noordzee Joop Coolen was al snel aan de beurt. Alleen Nils bleef voor dat moment ongemoeid door het weer.
Over het algemeen geld hier aanboord dat ‘de biologen’ als eerste aan dek zitten te ‘bruinvis spotten’. Ofwel; aan het dek zitten waarbij het kijken naar de horizon helpt zeeziekte tegen te gaan. Rond half 12 op de zondagochtend was de golfhoogte alweer zo’n 1,5 meter hoog. Om 3 uur willen de eerste duikers te water gaan, maar de wind gooit roet in het eten. Het waait nu aardig hard wat goed te zien is aan de schuimkoppen op de golven. Dus de duik gaat niet door. Hoewel de eerste paar duiken van vandaag door de weersomstandigheden zijn uitgesteld wordt de moed niet opgegeven en vaart het schip naar de volgende locatie. Hier aangekomen, begint het weer op te klaren, en zelfs de zon begint te schijnen! Er kan dus gedoken worden, maar helaas was er geen mogelijkheid voor ons om het net uit te gooien. Vandaag dus geen microplastics monster kunnen nemen. Daarentegen hebben wij wel mooie shots kunnen maken van de eerste duik en het ophalen van de duikers wat bijna uitliep op een reddingsactie toen een van de boten stuk ging.
Morgen is er weer een dag, onze eerste monstername staat gepland om 07:00.
Nils en Lars
Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier.
Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers
Interview van de dag met: Klaudie Bartelink. Afgestudeerd als onderwijskundige, waarna ze educatieve filmpjes produceerde, van uit daar is het uitgegroeid naar filmen over de zee en duiken.
Hoe ben je bij EDB gekomen?
Ik ben mede oprichter van Duik de Noordzee schoon. Samen met enkele leden van dit project is na mijn initiatief het steentje gaan rollen om naar de Doggersbank te gaan. Vanuit het enthousiasme waarmee dit werd ontvangen door meerdere partijen is de Expeditie Doggersbank geboren.
Wat zijn je verwachtingen voor de expeditie?
Ik hoop veel netten te kunnen bergen, en de doelstelling te halen voor Naturalis. (verzamelen van 5 monsters van 80 soorten) Het blijft een bijzondere ervaring, want je weet van te voren niet wat je mee gaat maken.
Wat vond je van de duik van vandaag?
Mooi, leuk, mooie beelden gemaakt. Leuke eerste duik. Goed leermoment voor het hele team.
Nog wat moois gezien?
Citroen naaktslak 10cm+, helaas vergeten om mee te nemen.
Wat zou je nog meer willen bereiken?
Ik ben op dit moment bezig met een film over Engelse kruisers, ik hoop dat daar iets moois uit voort komt.. Het zou ook mooi zijn om ooit iets voor National Geographic te kunnen schieten.