Kunstzinnige jutbakken roepen op tot schoonmaken van het strand - Stichting De Noordzee

Op woensdag 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – onthulden Stichting De Noordzee, wethouder Michiel van den Busken, strandbeheerder Theo Kraan, kunstenaarscollectief Gejut, Firma Gul en NederlandSchoon drie kunstzinnige jutbakken. Deze organisaties zetten zich samen in voor een schone zee. De bakken laten zien hoe groot het afvalprobleem op de Nederlandse stranden is én bieden een oplossing. 

Het project is een mooi voorbeeld van hoe landelijke en lokale partijen zich samen inzetten voor een schone Noordzee en schone stranden. De drie unieke jutbakken, die Gejut van strandafval maakte, verbeelden het motto ‘Doe mee, verlos de zee’, het initiatief van Matthijs Lievaart dat oproept strandafval op te rapen en in jutbakken te stoppen die op steeds meer plekken in het land verschijnen. Strandgangers dragen bij aan een schoon strand door meegenomen of gevonden afval achter te laten in de kunstzinnige containers.

De drie jutbakken, met respectievelijk een krab, een vis en een meeuw die afval van zich afschudden, staan in gemeente Bergen en gemeente Castricum.