Sinds begin dit jaar organiseer ik namens Stichting De Noordzee, samen met Stichting Anemoon en team Duik de Noordzee Schoon, het monitoren van scheepswrakken in de Noordzee. Enkele weken geleden begonnen wij met een vliegende start. Samen met onderzoeker Wouter Lengkeek waren wij bijna een week op zee en doken op scheepswrakken tot 42 mijl uit de kust. Terwijl de teamleden van Duik de Noordzee Schoon druk waren met het opduiken van visnetten, bekeken Wouter en ik de scheepswrakken door andere ogen: wij waren vooral op zoek naar interessant leven. En dat werd gevonden!
Grote sponzen op de Elbe
Op het wrak van de Elbe, een passagiersschip dat vlak bij de Bruine bank gezonken is, zagen wij grote hoeveelheden luipaardgrondels, enorme kabeljauwen en bosjes spookkreeftjes. Tijdens de duik kwamen wij tevens een grote sponssoort tegen op een van de ketels van het wrak. Helaas zijn de sponzen niet op soort gedetermineerd, omdat er geen monster van genomen is (mogelijk was het Suberites carnosus). Dit is noodzakelijk omdat sponzen uiterlijk veel op elkaar lijken. Ik kan wel mededelen dat ik zulke sponzen tijdens honderden duiken in Zeeland nog nooit gezien heb
..
Visnetten vol leven
Echt interessant werd het toen we de opgedoken visnetten aan een nader onderzoek onderwierpen. Die netten bleken namelijk vol met leven te zitten. Op het eerste oog vallen vooral de grote krabben op natuurlijk, maar het bleek dat de netten ook volzaten met erwtenkrabbetjes van diverse formaten, verschillende kreeftsoorten en aasgarnalen. Verder vond Wouter nog een aantal diersoorten die hij nu nog aan het onderzoeken is op soort. Wouter zegt: Het duurt even voordat alle meegenomen bijzondere diertjes gedetermineerd zijn, maar beetje bij beetje komen de resultaten binnen. Hiertussen vond hij een mosdiertje waar helaas geen Nederlandse naam voor is. Wouter: Tot nu toe is één soort is op zn minst noemenswaardig: Cellepora pumicosa. Een koraal-achtig mosdiertje dat ik verzamelde op de Elbe.
Wouter kreeg voor de determinatie hulp van soortenexpert Godfried van Moorsel van Ecosub, die het diertje eerder aantrof op de Doggersbank en Klaverbank, tijdens onderzoek 20 jaar geleden. Marco Faasse, een andere soorten expert van het zoute water vertelt: In de zuidelijke Noordzee zijn niet zoveel vindplaatsen van Cellepora bekend. Van de Nederlandse kust al helemaal niet. Een leuke vondst dus!
Binnenkort volgt meer nieuws over de het monitoringsproject en de vondsten tijdens de tochten van Duik de Noordzee Schoon.
Leuke resultaten Monitoring Scheepswrakken Noordzee
leestijd: < 1 minuut