Levende lederschildpad voor de kust van Texel - Stichting De Noordzee

Op zondagmorgen 27 september is een grote lederschildpad zwemmend voor de kust van de Razende Bol gezien. De schildpad is gefotografeerd door Jan Willem van Duijn en Laurens Kikkert toen zij rond half 12 met met hun moterbootje tussen Texel en Den Helder voeren. Dit is de derde melding ooit van een levende lederschildpad voor de kust van Nederland.
Op hemelsbreed 5 kilomter afstand is vorige week een dode lederschildpad op het strand van Huisduinen gevonden. Deze schildpad is inmiddels door Ecomare geborgen. Ecomare probeert momenteel met onderzoekers van het NOAA een verband te vinden voor deze twee unieke meldingen in korte tijd.
Laurens Kikkert was met zijn zoon Meijert samen met Jan Willem van Duijn met zijn dochters Blanca en Annabel op weg naar de Razende Bol. Op de vlakke zee zagen zij in de verte enkele malen iets donkers boven water komen. Zij dachten eerst aan een zeehond, maar toen ze dichterbij kwamen zagen ze ook iets wat leek op een grote vin of flipper. Omdat het dier in de buurt van het bootje bleef, hadden ze ruimschoots de tijd om te zien dat het een grote schildpad was en konden zij enkele duidelijke foto’s maken.
Uit de foto’s blijkt dat het een lederschildpad van circa 1,5 a 2 meter is. Lederschildpadden kunnen een schildlengte van ruim 2 meter bereiken en zijn daarmee de grootste schildpaddensoort ter wereld.
De schilpad was erg actief, dook telkens onder en kwam weer boven. Waarschijnlijk was hij zich aan het voeden met de in het water aanwezige kwallen. De lederschildpad is een van de weinige dieren die vrijwel volledig leeft van kwallen.
Bron: Ecomare