Low Impact Fisheries - Stichting De Noordzee

Dinsdag 22 november was ik in Brussel bij een lunchlezing over Low Impact Fisheries die onze koepelorganisatie Seas At Risk had georganiseerd in het Europarlement in samenwerking met Europarlementariërs Anna Rosbach, Isabella Lövin en Christofer Fjellner. Ook Eurocommissaris Damanaki kwam haar ideeën presenteren.
In het huidige visserijbeleid zitten geen mogelijkheden om selectievere en milieuvriendelijkere vismethoden te stimuleren, behalve door subsidie. In de praktijk krijgen vaak de schadelijke visserijen nog steeds subsidie.
De aankomende herziening van het GVB geeft de mogelijkheid om dergelijke maatregelen in te bouwen. De aanwezigen, inclusief Eurocommisaris Damanaki, hadden wel oren naar maatregelen om Low Impact Fisheries te ondersteunen bij in het nieuwe visserijbeleid. Vooralsnog is er in het huidige voorstel niets over terug te vinden. Het stimuleren van Low Impact Fisheries zou onder meer gedaan kunnen worden door voorkeurs toegang tot bepaalde gebieden (zonering) en door extra quota te reserveren voor vissers die duurzamer vissen.
Klik hier voor meer informatie over het event en de brochure
Auteur: Christien Absil