Kabels en leidingen
Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei lijkt voor te sorteren op meerdere doorsnijdingen van de Waddenzee. Minister Hermans kiest voor stroomkabels onder de oostpunt van Schiermonnikoog geboord en door het wantij, en een waterstofleiding onder Ameland door. Ook moeten de kabels en leidingen onder kwelders, natuurgebieden en landbouwgebied aan de Groningse en Friese kust door gaan lopen naar de Eemshaven.
Wij vrezen dat daarmee herhaaldelijk schade wordt toegebracht aan de natuur. We roepen in de zienswijze daarom de Minister op om de aanleg van stroomkabels en waterstoftransportleidingen zo veel mogelijk te bundelen en alternatieve routes in de oostelijke Waddenzee, door de Oude Westereems en de zogenaamde Tunnelvariant, als volwaardige alternatieven te onderzoeken.
Lepelaars
In de gezamenlijke zienswijze aan minister Hermans roepen we op om álle routes die uit het plan-MER mogelijk blijken op een gelijkwaardige wijze te onderzoeken, en daarna pas te kiezen voor het meest milieuvriendelijke alternatief. De oostelijke routes moeten daarbij dus worden betrokken.
De Noordzeelanden hebben besloten hun windparken te verbinden om altijd de beschikking te hebben over zoveel mogelijk groen opgewekte stroom. Dat levert een enorme kostenbesparing op. Onderdeel van deze samenwerking zou wat ons betreft zijn dat ook wordt gezocht naar de meest natuurvriendelijke manier van aanlanden van opgewekte stroom.
Dat is nu niet goed onderzocht. De lepelaars, wulpen, mosselbanken, zeehonden en alle andere soorten die afhankelijk zijn van Schiermonnikoog en de Waddenzee dreigen daar onnodig veel schade door te ondervinden.

Optelsom bedreigingen
De Waddenzee staat al decennia onder druk. De optelsom van bedreigingen zoals visserij, recreatie, delfstoffenwinning, klimaatverandering én aanlanding van windenergie maken dat er veel natuur in de Waddenzee verloren is gegaan en ook in de toekomst nog steeds wordt bedreigd.
Door samen met Duitsland de oostelijke routes grondig en gelijkwaardig te onderzoeken, kan de minister van Klimaat en Groene Groei daadwerkelijk kiezen voor het meest milieuvriendelijke alternatief en zowel de energietransitie realiseren als de natuur beschermen. Laat groene groei ook echt groen zijn!
De zienswijze van de negen natuurorganisaties is HIER te downloaden.
De negen natuurorganisaties
Deze coalitie tegen onnodige aantasting van de Waddennatuur bestaat naast Natuurmonumenten uit: Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Stichting Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Friese Milieufederatie, Natuur- en Milieufederatie Groningen, Stichting De Noordzee en Stichting WAD.