Maak kennis met de jury van de fotowedstrijd - Stichting De Noordzee

Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme

Niemand minder dan Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme is het eerste jurylid van de fotowedstrijd. Prins Carlos is sinds 2005 nauw betrokken bij de ontwikkeling en versnelling van duurzaamheid in Nederland en daarbuiten. Met zijn stichting COMPAZZ zet hij zijn ervaring en netwerk in om initiateven op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie te ondersteunen. Zo was hij bijvoorbeeld mede-initiatiefnemer van het Nationaal Energie Akkoord.

In zijn werk heeft Prins Carlos onder meer direct te maken met De Noordzee, omdat hij betrokken is bij projecten van organisaties en bedrijven die middenin duurzaamheid transities zitten op het gebied van energie, voedsel en veiligheid.

Prins Carlos
Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme.

Ook is Prins Carlos sinds 2022 Ambassadeur van Jouw Noordzee, een initiatief dat alle ontwikkelingen op en rond de Noordzee dichter bij de burger moet brengen. “De Noordzee is van groot belang voor de toekomst van Nederland. Ik vind het opmerkelijk dat de gemiddelde burger dit niet inziet en dat moet veranderen.”

Wat betreft de fotowedstrijd, keek Prins Carlos vooral naar de verhalende kwaliteit van een foto: “Wat vertelt deze foto mij?” Om die reden is de foto van Esther Barmentlo zijn favoriet. “Deze foto geeft mij als kijker het gevoel van nederigheid, om als mens tussen zoveel macht en pracht te staan. Dit is een boodschap die we met het oog op de toekomst goed kunnen gebruiken.”

Marcelien Bos – de Koning

Ons tweede jurylid is oud-Olympisch zeilkampioen Marcelien Bos – De koning. Ze is één van de succesvolste zeilsters van Nederland en heeft drie wereldtitels en een zilveren medaille op haar naam staan. In 2005 won ze samen met mede-zeilster Lobke Berkhout de titel ‘Sportploeg van het Jaar’. Als kers op de taart werd Marcelien in 2007 geridderd in de orde van Oranje Nassau en sinds 2019 mag Marcelien zich Burgemeester van Jouw Noordzee noemen.

Marcelien Bos- de Koning
Oud-Olympisch zeilkampioen en Burgemeester van Jouw Noordzee Marcelien Bos – De koning.

Als Burgemeester van Jouw Noordzee verbindt Marcelien partijen met elkaar en brengt ze discussies op gang. “Ik ben ervan overtuigd dat oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd bij technologie en innovatie liggen. Daar ligt dan ook op en rond de Noordzee mijn focus.”

Bij het selecteren van de mooiste foto’s, lette Marcelien vooral op wat de foto haar zegt. “Laat de foto daadwerkelijk de kracht en het belang van de Noordzee zien? Dat vind ik namelijk heel erg belangrijk.” Dat doet de foto van Nathalie Munning voor haar. “Kwelders zoals je op deze foto ziet, zijn belangrijk voor ons watergebied en kustzones. Het zit vol leven en is mega belangrijk voor de natuur. Dat laat deze foto zien.”

Lize Kraan

Lize Kraan
Fotografe Lize Kraan.

And last but not least bevat onze jury ook een lid met foto-expertise. Lize Kraan is fotograaf en fotografeert jaarlijks voor Sitchting De Noordzee onze Boskalis Beach Cleanup Tour. “Ik vind het heel bijzonder dat ik via mijn werk als fotograaf een bijdrage kan leveren aan de Noordzee.”

Lize is dol op de Noordzee omdat er geen dag en geen moment hetzelfde is. “Als het koud is en het flink waait, vind ik het strand een heerlijke plek om tot rust te komen. Een wandeling langs de zee, luisteren naar de golven, dat is voor mij dé manier om mijn hoofd even helemaal leeg te maken. Het liefst zou ik aan de Noordzee wonen om dat elke dag mee te kunnen maken.”

Hester Heijmans

Hester Heijmans (2)

Als organisator was ook Hester Heijmans betrokken bij de fotowedstrijd. “Ik ben dol op mooi beeld! Het was voor mij dan ook een heus genot om een voorselectie te mogen maken uit alle prachtige ingestuurde foto’s. Toen ik klein was gingen wij met het gezin regelmatig naar Zeeland op vakantie. Ik zie mezelf nog helemaal spelen in het zand samen met mijn broer. Daar voelde ik me echt kind; echt vrij. Dat zoek ik dus ook in een foto: vrijheid. Het gevoel van weinig zorgen.”

De winactie wordt mede mogelijk gemaakt door: Camping De Lakens, zandpaviljoen Pier 7, Activiteiten Aan Zee en DownUnderBeach.

logo’s fotowedstrijd