Maand van de Aarde en Dag van de Aarde groots gevierd door National Geographic en ACT Global - Stichting De Noordzee

22 april is de Dag van de Aarde, een dag van bewustwording over de schoonheid van de aarde. Wereldwijd komen mensen samen om op te komen voor haar belang. In Nederland vindt die dag de landelijke strandenopruimactie plaats om aandacht te vragen voor de grote hoeveelheid plastic in zee. Iedereen kan zich aanmelden om een begin te maken met het opruimen van de Plastic Soep.
Sinds drie jaar grijpt National Geographic de Dag van de Aarde aan om haar missie ‘Inspiring People To Care About The Planet’ onder de aandacht te brengen. Dit jaar is het thema ‘Plastic soep’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de hoeveelheid plastic in zee. Dit gebeurt bijzondere wijze met diverse activiteiten in Nederland, waaronder de landelijke strandenschoonmaakactie, de Maand van de Aarde op Terschelling, de lancering van ACT Global met het event Time2ACT en de finale Green Dream District.
Strandenschoonmaakactie
Op initiatief van National Geographic en ACT Global zal er op woensdagmiddag 22 april – Dag van de Aarde – een grote schoonmaakactie plaatsvinden op zeven locaties langs de Nederlandse kust: Scheveningen, Bloemendaal, Terschelling, Domburg, Noordwijk, Egmond en Den Helder. Bekende acteurs van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en ‘Onderweg Naar Morgen’ zullen een handje meehelpen. Iedereen kan zich aanmelden om een begin te maken met het opruimen van de Plastic Soep. We moeten ons sterk maken om ons plastic afval op te ruimen. De Plastic Soep vormt een bedreiging voor al het zeeleven en onze eigen gezondheid.
Zwerfvuil in de Noordzee en Waddenzee is onderdeel van hetzelfde probleem. Een gedeelte van dat afval komt letterlijk uit Nederland. Wij gooien plastic weg, dat in zee terechtkomt en langzaam naar de Stille Oceaan dobbert, waar het getij tenslotte stilvalt. It’s Time2ACT. Samen met verschillende partijen slaan we de handen ineen en gaan we de stranden van Nederland op om deze samen schoon te maken! Korte filmpjes van de actie zijn dezelfde avond nog te zien op NGC.
Maand van de Aarde op Terschelling
National Geographic, bekend om zijn aandacht voor verre landen en culturen, laat zich dit keer inspireren door het Nederlandse landschap. Neem het Waddengebied: het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa dat voor een deel in Nederland ligt! Hier is Dag van de Aarde het startpunt voor een langlopend project: de Maand van de Aarde met onder meer het unieke project ‘Sprekend Landschap’. Het project vormt een fietsroute langs enorme gele kaders, het beeldmerk waarmee National Geographic wereldberoemd is geworden en die hier het venster op het bijzondere natuurgebied vormen. De grote close-upfoto’s van natuurfotograaf Ruben Smit die in het Terschellingse landschap zijn opgenomen, maken dit project tot een onvergetelijke ervaring. Het is een van de activiteiten op het eiland in het kader van Maand van de Aarde, die op 19 april officieel wordt geopend door Wende Snijders.
Time2ACT en finale Green Dream District in Leeuwarden
ACT Global is een organisatie die onderdak geeft aan een kennisnetwerk dat jonge mensen stimuleert en faciliteert om wereldwijd op zoek te gaan naar A Convenient Truth. ACT Global maakt duurzame initiatieven zichtbaar voor een groot en internationaal publiek. ACT Global maakt een eerste initiatief op 20 april 2009 zichtbaar tijdens een groot event in De Harmonie in Leeuwarden. Eén van ’s werelds allergrootste afvalbergen bevindt zich midden op zee. In een gebied ter grootte van minimaal twee keer de Amerikaanse staat Texas drijft een immense hoeveelheid plastic afval rond. Dit afval wordt verzameld en drijft eindeloos rond in de North Pacific Gyre – ook wel bekend als de Plastic Soup – in de Stille Oceaan. Deze nog steeds groeiende plastic afvalberg is een immense bedreiging voor mens en dier. Alleen: de oceanen zijn van niemand, dus voelt geen land ter wereld zich verantwoordelijk om deze naderende milieuramp aan te pakken. Daar willen we tijdens dit event verandering in brengen. Met sprekers als Charles Moore, milieuminister Jacqueline Cramer, prinses Irene van Lippe-Biesterveld (o.v.), professor Michael Braungart (Cradle to Cradle) maken we de reis van de productie van plastic tot de soep in de stille oceaan. Een registratie van het event wordt op 22 april om 21.00 uur uitgezonden op NGC. De finale van Green Dream District wordt eveneens in de Harmonie opgenomen en uitgezonden op de Dag van de Aarde om 13.00 en 18.30 uur. In de finale van deze jongerenserie wordt bekend gemaakt wie de meest duurzame uitvinding van 2009 op zijn naam mag zetten en met 5.000 euro naar huis gaat!

GROEN Magazine

National Geographic Magazine brengt een special uit: GROEN. Deze praktische gids informeert over de manier waarop wij zelf iets tegen ongewenste klimaatverandering kunnen doen en staat boordevol tips om zelf energie en geld te besparen. Het eerste exemplaar van GROEN, hét enige echte magazine voor een klimaatvriendelijk leven, zal op 20 april tijdens Time2ACT worden aangeboden aan minister Jacqueline Cramer door Joris Putman, één van de presentatoren van het tv-programma Green Dream District.
Programmering National Geographic
Op 22 april is de programmering op de zender de hele dag gewijd aan de Dag van de Aarde. Daarnaast zijn er diverse documentaires te zien over de schoonheid van de aarde en wereldwijde duurzame ontwikkelingen. In de bijlage vindt u een overzicht van de premières.