Bijna iedereen kent makreel in gerookte vorm uit de winkel. Minder mensen weten hoe het leven van een makreel eruit ziet.
Makrelen zijn snelle roofvissen, die altijd in scholen zwemmen. In de winter leven ze in dieper water, dichtbij de bodem, waar ze in een soort winterslaap gaan en nauwelijks eten. Maar komt de lente dan trekken ze in grote scholen naar de kust, waar het water warmer en het voedselaanbod groot is. Ze eten vooral plankton, maar volwassen dieren jagen ook in kleine scholen op haring, sprot en spiering.
Makrelen hebben in tegenstelling tot de meeste vissen geen zwemblaas. Een zwemblaas geeft drijfvermogen aan een vis en zorgt ervoor dat een vis zonder veel energie te gebruiken op dezelfde hoogte kan blijven. Omdat een makreel geen zwemblaas heeft, moet hij voortdurend blijven zwemmen. Dit kost veel energie, maar zorgt er wel voor dat hij snel naar dieper water kan duiken of naar het wateroppervlak kan zwemmen, wat tijdens de jacht grote voordelen heeft.
Zelf wordt makreel o.a. door haaien, zeevogels, walvissen en dolfijnen gegeten. En niet te vergeten door ons. Wat dat betreft is het goed om te weten dat er weer makreel is met MSC keurmerk. In 2012 werden alle MSC certificeringen van makreel ingetrokken, omdat Europa, IJsland en de Faroer eilanden niet tot een goede verdeling van de vangstquota konden komen en er teveel vis werd gevangen. Sindsdien hebben de vissers gezamenlijk gewerkt aan verduurzaming van de visserij, met resultaat.
Meer weten?
Stichting De Noordzee en duurzame visserij >
Makreel in de encyclopedie van Ecomare >
Informatie over duurzame en minder duurzame vis op de VISwijzer >