Mansveld wil Europees verbod op microplastics in verzorgingsproducten - Stichting De Noordzee

Staatssecretaris Mansveld van Milieu gaat in Brussel lobbyen voor een verbod op microplastics in verzorgingsproducten. Stichting De Noordzee is heel blij met dit verbod.
Het is een belangrijke stap in de Beat the Micro Bead campagne, waarbij samen met andere NGO’s gepleit wordt voor een wereldwijd verbod op deze microplastics. De kleine plastic deeltjes komen uiteindelijk in zee terecht, waar het schadelijke gevolgen heeft voor zeedieren.
Afvaldeskundige Jeroen Dagevos: “Dit verbod is zeer goed, voor de consument is het nu niet duidelijk of er plastic in cosmetica zit, de ingrediëntenlijsten zijn vaak veel te ingewikkeld. Bovendien is het verbod een duidelijk signaal naar bedrijven zoals L’Oreal, Beiersdorf, P&G en Colgate Palmolive om het voorbeeld van Unilever te volgen.” Unilever heeft in december 2012 aangegeven microplastics uit alle producten wereldwijd te gaan halen.
PERSBERICHT MINISTERIE I&M
Mansveld pakt microplastics in cosmetica en verzorgingsproducten aan
Er moet een Europees verbod komen op microplastics in cosmeticaproducten en producten zoals badschuim of tandpasta. Dat laat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) weten in een brief over afvalbeheer aan de Tweede Kamer. Ook wil Mansveld dat consumenten worden geïnformeerd over deze kleine, moeilijk afbreekbare stukjes plastic in cosmetica en verzorgingsproducten. Verder wil de staatssecretaris dat de cosmeticabranche op zoek blijft gaan naar alternatieven voor het gebruik van microplastics. Met deze maatregelen wil Mansveld deze bron van milieuvervuiling aanpakken.
Om ervoor te zorgen dat er geen microplastics meer via het afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomen wil staatsecretaris Mansveld, samen met minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), pleiten voor een Europees verbod op microplastics in verzorgingsproducten. Mansveld: “Een groot deel van dit soort producten op de Nederlandse markt is afkomstig van buitenlandse producenten. Dan is een Europees verbod ook de meest effectieve maatregel. Hier wil ik echter niet op wachten. Ik wil in de tussentijd al iets doen voor de Nederlandse consument. Die moet weten of die tube tandpasta of dat flesje badschuim microplastics bevat.” In overleg met het ministerie van VWS en maatschappelijke partners wil Mansveld kijken hoe consumenten geïnformeerd kunnen worden over microplastics in cosmetica en verzorgingproducten.
Mansveld: “Ook wil ik consumenten een duurzame optie geven door de cosmeticabranche te vragen om alternatieven te gebruiken voor microplastics. De branche is al op de goede weg.” Een groot deel van de Nederlandse cosmeticabedrijven evalueert momenteel het gebruik van microplastics in hun producten opnieuw en onderzoekt of ze vervangbaar zijn door andere materialen. De branche verwacht dat over anderhalf jaar 80% van haar leden andere materialen gebruikt dan microplastics.
Microplastics zijn zeer kleine stukjes plastic die onder meer in scrub, tandpasta en doucheproducten kunnen zitten. Via het afvalwater komen deze stukjes in het oppervlaktewater en de zee terecht waar ze gifstoffen absorberen. Omdat microplastics moeilijk afbreekbaar zijn, vormen ze een bron van vervuiling. Vissen of andere zeediertjes kunnen de stukjes eten. Microplastics zijn een van de bronnen van plastic soep. De aanpak van microplastics is dan ook een speerpunt binnen de maritieme strategie van het kabinet voor de Noordzee om de plastic soep aan te pakken.
EINDE PERSBERICHT
Lees meer over de campagne Beat the Micro Bead van Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation
Weten welke producten plastic bevatten?
Download de speciale app