Meer plastic in de Noordzee dan gedacht - Stichting De Noordzee

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in België heeft deze week alarm geslagen: er zit meer plastic afval in zee dan gedacht. Volgens twee Amerikaanse wetenschappers duwt de wind veel plastic deeltjes onder water waardoor het aan de aandacht van de onderzoekers ontsnapt. De totale hoeveelheid plastic ligt gemiddeld 2,5 keer hoger dan de gegevens uit oppervlakteonderzoek aangeven. Bij sterke wind kan de hoeveelheid zelfs met een factor 27 stijgen! Het nieuwsbericht verscheen afgelopen week in diverse Belgische en Nederlandse media.
In maart dit jaar heeft Stichting De Noordzee met een onderzoek op de Doggersbank al aangetoond dat er behalve zichtbare stukken plastic die aan de oppervlakte drijven, ook zogenaamde microplastics in de Noordzee voorkomen. Plastic breekt af in hele kleine stukjes plastic. Deze stukjes zijn minder goed zichtbaar, maar vaak een stuk schadelijker voor mens en natuur omdat ze in de voedselketen terechtkomen.
We zijn blij dat het afvalprobleem in de (Noord)zee steeds meer aandacht krijgt. Stichting De Noordzee richt zich op
aanpak bij de bron: zorg ervoor dat afval niet meer via scheepvaart, visserij en toerisme op het strand en in zee terechtkomt. Hoe wij dat doen?
Microplastics campagne: Scrub jij plasticvrij?
MyBeach: Kom deze zomer naar één van de 100% afvalvrije zones op het strand
Coastwatch: scholen en bedrijven onderzoeken het strand