Meer verantwoorde vis op VISwijzer 2011-2012 - Stichting De Noordzee

Zesde editie VISwijzer gelanceerd op papier, internet en als apps.
I-phone app
Android app
Download ‘m van www.goedevis.nl.

Het aanbod van verantwoorde vis zit sterk in de lift. Consumenten kunnen inmiddels voor de meeste vissoorten de goede keuze maken. Dat blijkt uit de zesde editie van de VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De Noordzee die vandaag verschijnt. Het aantal visproducten met het verantwoorde MSC-keurmerk is gestegen en meer vissers willen die certificering bemachtigen. Opvallende binnenkomer op de VISwijzer: alle Nederlandse mosselen met het MSC-keurmerk.
De VISwijzer geeft consumenten sinds 2004 een helder overzicht van de duurzaamheid van het visaanbod. De lijst geeft aan welke vis niet verantwoord wordt gevangen of gekweekt (rood), bij welke vis nog problemen zijn (oranje) en welke vis een prima keuze is (groen of met MSC-keurmerk). De nieuwe VISwijzer vermeldt voor het eerst ook op welke manier de vis is gevangen. Naast de regio van herkomst is de vangsttechniek namelijk essentieel om de natuur te sparen en overbevissing tegen te gaan.
MSC-keurmerk
WNF en Stichting De Noordzee waarschuwen echter ook dat er nog veel werk is te verzetten. Het is nu zaak dat ook de visserijen uit de oranje en rode kolom verantwoord gaan vissen en het MSC-keurmerk verwerven, zoals de Alaska koolvis van Russische vissers. Dat is een van de grootste visserijen ter wereld, maar zij werken nog niet verantwoord. ,,Een MSC-certificaat voor die visserijen zou een reuzenstap zijn naar verantwoorde visvangst, maar daarvoor moet nog veel verbeteren’’, aldus Christien Absil, visserijexpert van Stichting De Noordzee.
Supermarkten
Supermarkten, de grootste visverkopers, zijn goed op weg om hun visassortiment te verduurzamen. Ook haalden bijna alle supermarkten dit jaar de ernstig bedreigde paling en andere ernstig overbeviste soorten uit hun schappen. Verder hebben de eerste restaurants een MSC-certificaat ontvangen. Voor de visdetailhandel en de viskraam op de markt is er nog veel werk om het assortiment te verduurzamen. ,,Toch is vis die op een verantwoorde manier is gevangen of gekweekt tegenwoordig voor iedereen goed verkrijgbaar’’, zegt Carel Drijver, hoofd oceanen & kusten bij het WNF. ,,Er is eigenlijk geen excuus meer om niet de verantwoorde keuze te maken.’’
De VISwijzer is vanaf vandaag verkrijgbaar op papier en te raadplegen op www.goedevis.nl. Verder is er naast de VISwijzer-app voor de iPhone nu ook een app voor Android-telefoons. Bezoekers kunnen daarop ook restaurants vinden die duurzame vis op het menu hebben.