Meerderheid Europees Parlement stemt voor verhoging van brandstofsubsidies voor de visserijsector - Stichting De Noordzee

Vandaag besloot het parlement over het doorvoeren van de brandstof subsidies voor vissersschepen. Met 369 voor en 203 tegen stemt het parlement in met een verhoging.
Commissaris voor visserij Maria Damanaki zei al eerder deze week dat de Europese Commissie niet in staat is om deze verhoging door te voeren. Milieuorganisaties, waaronder Stichting de Noordzee, hebben reeds aangegeven tegen deze verhoging te zijn, omdat dit de overcapaciteit van de visserijsector zal stimuleren.
Alain Cedec, Europarlementariër voor de European People’s Party (EPP) en initiator van dit voorstel, licht toe dat een verhoging van de brandstof subsidies niet zal leiden tot een verhoging van de viscapaciteit, maar er alleen voor zal zorgen dat de visser zijn capaciteit niet hoeft te verlagen.
De beslissing betekend niet dat de brandstof subsidies daadwerkelijk verhoogd zullen worden. Het is een verzoek van het parlement aan de Europese Commissie om te reageren op een dergelijk voorstel.