Meerderheid kamer eist einde verontreiniging door zeeschepen - Stichting De Noordzee

De PVV (de Mos), Groenlinks (van Tongeren), SP (Jansen) en PvdA (Smeets) hebben gisteren 9 juni tijdens het debat ‘verontreiniging door zeeschepen’ drie moties ingediend die om een aanscherping van het afvalbeleid van zeeschepen vraagt.
Motie 1: De SP, PvdA en Groenlinks willen dat schepen die Nederlandse havens verlaten met afval aan boord alleen mogen vertrekken wanneer er een afvalvolgsysteem aanwezig is in de haven van bestemming.
Motie 2: Schepen die een bestemming buiten Europa hebben dienen al het afval af te geven voordat ze mogen vertrekken.
Motie 3: De PVV, SP, PvdA en Groenlinks verzoeken de regering om schepen dan wel de kapiteins die de regels overtreden, een vaarverbod op te leggen en dat schepen daadwerkelijk afvalvrij de haven verlaten.
Ik ben erg blij met deze moties en kijk met veel belangstelling uit naar de stemming aanstaande dinsdag 14 juni. Wanneer deze moties worden aangenomen zou dit een enorme verbetering zijn van de wetgeving rond afvalafgifte van schepen. Illegaal afval lozen in zee wordt zo veel moeilijker gemaakt. En dat is hard nodig, want ook al houden de meeste schepen zich keurig aan de wet, er zijn vele overtreders. Kijk tijdens het Pinksterweekend maar eens op de Noordzee stranden. Het is een koud kunstje scheepsafval op het strand te vinden zoals plastic touwen en jerrycans.