Meet Mee voor een schone Noordzee is van start! - Stichting De Noordzee

Meet Mee is een initiatief van Stichting De Noordzee en een strandafvalonderzoek op de Nederlandse Noordzeekust. Met ruim 60 vrijwilligers doen we tweemaal per jaar strandafval onderzoek. Zondag 15 oktober ging de pilot van start en doen burgerwetenschappers onderzoek naar de hoeveelheid en samenstelling van het afval op hun aangewezen stukje strand. Met de resultaten van deze pilot wil Stichting De Noordzee het onderzoek de komende jaren uitbreiden naar meer locaties en élke kilometer van het Noordzeestrand onderzoeken.

Waarom Meet Mee?

20210416_191008
Beeld door: Zita Veugen

Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee. We vinden nog altijd 282 stuks afval per 100 meter strand; veel te veel dus. Wel zien we de laatste tien jaar een daling van maar liefst 25% afval, een trend die we moeten doorzetten. Onze ambitie is dat de hoeveelheid afval op het strand in 2030 niet meer dan 20 stuks per 100 meter strand is.

Om dat te bereiken is er onderzoek nodig. Want wat ligt er op het strand en waar komt dit afval vandaan? Met de hulp van burgerwetenschappers kunnen we dit probleem onderzoeken en aanpakken bij de bron. De resultaten en data die voortkomen uit het onderzoek, kunnen we gebruiken om bedrijven, de overheid en strandbezoekers aan te spreken, en te pleiten voor beter beleid tegen afval.

Voorspellend model

De data uit ons onderzoek wordt gebruikt door de Universiteit Utrecht om een voorspellend model te maken. Dit model laat zien hoe afval in de oceaan beweegt en waar het aanspoelt. Op basis hiervan kunnen gemeenten straks efficiënter opruimen. Ook kun je omgekeerd, afval dat je vindt herleiden tot de bron. Stichting De Noordzee kan hierdoor de bron aanpakken door de vervuiler aan te spreken of te pleiten voor beter beleid.

Burgerwetenschapper worden?

In het voorjaar van 2024 vindt er een tweede meetronde plaats waarvoor we jouw hulp goed kunnen gebruiken. Houd de website van Meet Mee in de gaten om op de hoogte te blijven of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Kinderen op Vlieland tijdens Beach Cleanup Tour 2019

Met deze toolkit zorg je voor een schoon strand

Hoe vind je afval op het strand? En hoe ruim je het veilig op? Samen kunnen we zorgen voor een schone en gezonde Noordzee. Help je mee?