Meet Mee voor een Schone Noordzee: burgerwetenschappelijk onderzoek naar strandafval - Stichting De Noordzee
collage_fotos-20231019-144655
Afval gevonden tijdens pilot meetronde. Beeld door: Meet Mee voor een Schone Noordzee

Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee. Nog steeds vinden wij 282 stuks afval per 100 meter strand. Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting De Noordzee al ruim 20 jaar uitvoert voor de overheid. We zien de laatste tien jaar een daling van 27 procent afval, een trend die we moeten doorzetten. De dalende trend van de hoeveelheid afval op het strand is het bewijs dat beter beleid en campagnes van de afgelopen jaren impact hebben. Onze ambitie is dat de hoeveelheid afval op het strand in 2030 niet meer dan 20 stuks per 100 meter strand is.

Wat doen we met de data?

Door burgerwetenschappelijk onderzoek leren we hoeveel en wat voor afval er aan de kust ligt. Dat helpt ons om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. De resultaten en data die uit het onderzoek komen kunnen we gebruiken om bedrijven, de overheid en strandbezoekers aan te spreken, en om voor beter beleid tegen afval te zorgen. Na analyse van de data, zullen de resultaten worden ingezet voor:

20210415_171156
Onderzoek naar afval op het strand. Beeld door: BLM
  • Het opzetten van campagnes. Zo werken we aan bewustwording en oplossingen voor de afvalsoorten die het meest op het strand worden gevonden.
  • Het monitoren van beleidsmaatregelen. Dankzij langdurig onderzoek kunnen we aan de hand van trendbreuken of dalingen aantonen dat verboden op bepaalde afvalsoorten (zoals de SUP) effectief zijn.
  • Het ondersteunen van onze fact-based lobby voor beter beleid.
  • Het vaststellen van plekken waar veel afval voorkomt en waar dit afval vandaan komt, om gericht tot oplossingen te komen.

Vrijwilliger worden?

Draag jij onze Noordzee een warm hart toe en wil je helpen de afvalproblematiek op stranden tegen te gaan? Word dan onderzoeker voor Meet Mee voor een Schone Noordzee! Bij Meet Mee zijn we namelijk twee keer per jaar op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. In maart en oktober vinden er meetrondes plaats. Wil je meer weten over onderzoeker worden? Ga dan naar: Onderzoeker worden? – Meet Mee

Op Schiermonnikoog – door Linde van Asperen kleiner

Meet Mee voor een schone Noordzee is van start!

De pilot voor het burgerwetenschappelijke project Meet Mee voor een schone Noordzee is dit weekend van start gegaan! Een grote groep vrijwilligers…

custom-image

De Noordzee wordt schoner: een kwart minder strandafval dan tien jaar geleden

Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat de hoeveelheid afval op het strand significant daalt. Persbericht – Vandaag publiceert…