Vul het formulier in om je aan te melden. Kom je met een groepje of je gezin? Dat kan je hieronder ook aangeven, dan weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten zondag. Zij hoeven zich dan niet apart aan te melden.
We gebruiken je gegevens alleen voor mails over dit evenement.
Tijdens een strandwandeling kom je regelmatig ballonnen en sierlinten tegen. Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100m strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar op de Noordzee. Veel worden er opgelaten tijdens Koningsdag. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Tijd voor actie! Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt.
Hoe werkt de actie?
Zondag gaan tientallen vrijwilligers op het strand aan de slag met het schrijven van kaarten om gemeenten te vragen te stoppen met het toestaan en organiseren van grootschalige ballon oplatingen.
Driekwart van de Nederlandse gemeenten doet niets aan ontmoedigingsbeleid
De Nederlandse regering heeft in 2014 een motie van de Partij van de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gemeenten. Volgens onderzoek van Stichting De Noordzee heeft 5% van de gemeenten een verbod ingesteld, 6% voert actief ontmoedigingsbeleid en 13% voert passief ontmoedigingsbeleid. 76% van gemeente heeft geen enkele vermelding van beleid op ballonoplatingen.
Met deze actie roept Stichting De Noordzee gemeenten op dit probleem aan te pakken. Gemeenten en andere organisaties zoals oranjeverenigingen die in actie willen komen, kunnen zich
hier aanmelden.
Kinderprogramma
Tijdens de actie is er ook een speciaal kinderprogramma met aandacht voor alternatieven voor ballon platingen, zoals bijv. grote bellen blazen. Ook verzorgt zanger
Jasper Smit een speciaal optreden.
Kritisch maar respectvol
Ballonnen en sierlinten horen niet in de zee. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, ook m.b.t. vervuiling door ballonnen en sierlinten. Dit betekent het aanspreken van veroorzakers van ballonnenvervuiling en samen werken aan duurzame oplossingen. Wij staan voor een kritische maar vooral ook respectvolle benadering van veroorzakers en het voeren van open dialoog. Stichting De Noordzee distantieert zich met klem van uitingen op online- en offline kanalen die een agressieve en/of niet passende toon hebben. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werken we aan een schone en afvalvrije Noordzee.