Zoals onze vrijwilliger Wouter Jan Strietman pas geleden blogde, is deze periode van het jaar het ideale moment om bruinvissen te spotten langs de Nederlandse kust. Maar terwijl er in het water dus veel bruinvissen worden gezien, is er in maart ook altijd een piek in het aantal strandingen langs de Nederlandse kust.
Bruinviscoalitie
Stichting De Noordzee houdt zich bezig met de vraag, waar het door komt dat er zoveel bruinvissen op de Nederlandse stranden eindigen. Samen met een brede coalitie van onderzoekers, EHBZers, beleidsmakers, natuurbeschermers en vissers, proberen we samen een antwoord op deze vraag te vinden. Om meer over de oorzaak te leren, wordt er onder meer pathologisch onderzoek gedaan bij de Universiteit Utrecht. Hiervoor en voor de rest van het onderzoek is het belangrijk dat alle bruinvissen die stranden ook gemeld worden.
Kom je tijdens een wandeltocht op het strand dus een bruinvis tegen? Meld deze dan zodat er onderzoek gedaan kan worden naar de doodsoorzaak en wij samen met de bruinviscoalitie een oplossing kunnen vinden.
Meldingen via walvisstrandingen.nl
Om een melding van een bruinvis te doen kun je het beste bellen met een van de contactpersonen uit het strandingennetwerk. Op www.walvisstrandingen.nl is informatie te vinden over deze contactpersonen. Door meldingen van strandbezoekers kan het strandingennetwerk haar werk beter doen en worden er meer bruinvissen geregistreerd.
Melding van bruinvisstrandingen langs de kust
leestijd: < 1 minuut