Mens van plastic komt naar Tweede Kamer - Stichting De Noordzee

Aanbieden resultaten.jpgVanmiddag om 13.30 uur heeft Stichting De Noordzee in de Tweede Kamer een levensgroot standbeeld onthuld van een mens van plastic doppen, die gevonden zijn tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour in augustus van dit jaar. Daarbij zijn de resultaten van de opruimtour aangeboden aan Yasemin Cegerek (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66), Sander de Rouwe (CDA), Esther Ouwehand (PvdD), Carla Dik-Faber (CU), Eric Smaling (SP) en wn. voorzitter Tjeerd van Dekker van de commissie voor Infrastructuur & Milieu. Met de onthulling van het standbeeld doet de stichting een dringende oproep aan de leden van de Tweede Kamercommissie, om het statiegeldsysteem niet af te schaffen. Bekijk het filmpje van onthulling standbeeld: 

20140816 Beach Cleanup Tour-0051Tienduizenden doppen op Nederlandse kust

Tijdens de opruimtour in augustus zijn er per 100 meter strand gemiddeld 16 doppen gevonden. Omgerekend naar de gehele Nederlandse kust moeten er dus tienduizenden doppen op het strand liggen. Dat er vooral doppen gevonden worden en niet de plastic flessen, komt doordat doppen blijven drijven en aanspoelen op het strand, terwijl flessen meestal vollopen en naar de zeebodem zinken. Het afschaffen van statiegeld zal als gevolg hebben dat er nog veel meer plastic flessen en doppen op de stranden en in zee terechtkomen. Dit is slecht voor het leven in zee. Dieren raken in plastic afval verstrikt, of zien het aan voor voedsel en sterven van de honger met een buik vol plastic.

ResultatenbordTop 5 meest gevonden afvalitems

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour afgelopen augustus heeft Stichting De Noordzee in kaart gebracht wat voor soort afval er het meest op de stranden gevonden werd.  De vijf meest gevonden items zijn: stukjes plastic, touwen en netten, sigarettenpeuken, snoep- en snackverpakkingen en flessendoppen. Stichting De Noordzee zet zich samen met andere partijen in om een aantal veel gevonden afvalbronnen te saneren.

Discuswerper

Het plastic standbeeld is gemaakt door ambassadeur en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Hij heeft zich voor het standbeeld laten inspireren door het Griekse beeld van de discuswerper en het symboliseert onze wegwerpcultuur. Als we de plastic afvalstroom niet verminderen, zit in de toekomst ons gehele leefmilieu vol met plastic deeltjes. Tinga heeft in augustus langs de hele Noordzeekust gesurft, op een surfboard gemaakt van gerecycled plastic.