Met een Plasticvrij Terras in actie tegen de plasticsoep - Stichting De Noordzee
wegwerpbestek
Wegwerpbestek op het strand.

Afval hoort niet in de Noordzee, en ook niet op het strand. Dieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken, en het draagt bij aan de plasticsoep. Gelukkig komen steeds meer mensen in actie voor een schone zee. En uit het rapport dat we onlangs lanceerden blijkt dat de hoeveelheid afval op het strand afneemt. Toch liggen er op niet-toeristische stranden gemiddeld nog 330 stuks afval op 100 meter. Een kwart daarvan is wegwerpplastic, oftewel single-use plastic. Plastic dat maar één keer gebruikt wordt, en veel te vaak in het milieu terechtkomt.

Horecaondernemers in actie

Een groep Haagse strandpaviljoens besloot in 2019 gezamenlijk in actie te komen, door alle single-use plastics van hun terras te weren. Samen bedachten ze strategieën om single-use items als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, sauszakjes en wegwerpbekers weg te laten – of te vervangen met herbruikbare of afbreekbare alternatieven. De deelnemende paviljoens stelden een ‘Plasticvrij Terras’-verklaring op. Met hun handtekening erop hingen ze die verklaring in hun paviljoen om te laten zien dat ze onderdeel zijn van de Plasticvrij Terras-beweging.

Verwaaibaar plastic

Met zo’n verklaring dragen horecazaken op een essentiële manier bij aan vermindering van de hoeveelheid zwerfafval op het strand en in zee. Je hebt vast weleens meegemaakt dat een servet, honingzakje of zelfs menukaart door de wind werd meegenomen. Veel single-use plastics zijn lichtgewicht en waaien gemakkelijk weg. Ook meeuwen verspreiden het plastic. De beste manier om te voorkomen dat dit soort plastic het milieu in waait, is door ervoor te zorgen dat ze niet meer gebruikt worden op terrassen. En dat niet-gebruiken tikt flink aan!

“Zo vervangen we hier bij Strandtent 14 dit jaar al zo’n 4500 honingsticks met herbruikbare honingflessen, 7200 melkcupjes met melkflesjes, stappen we over op losse thee, waardoor we 3200 theezakjes met verpakkingen voorkomen en besparen we 6000 pepermuntverpakkingen. Hiermee verkleinen we de kans op zwerfafval niet alleen enorm, we besparen ook door deze vaak goedkopere en circulaire alternatieven. En we hebben ook nog eens minder bedrijfsafval!”

Paviljoenhouder Sandro (Strandtent 14, Zuiderstrand Den Haag)

Andere items die vaak weggelaten of vervangen worden zijn plastic wegwerpbekers, rietjes, koekjesverpakkingen en sauszakjes.

Door mee te doen aan Plasticvrij Terras lopen horecaondernemers vooruit op het verbod op een heleboel single-use plastics, dat vanaf juni 2021 in de Europese Unie ingaat. Ze lopen voorop én zetten zelfs nog een stap extra. Zo geven zij een goed voorbeeld en zetten daarbij de trend voor andere horecaondernemingen: zowel aan strandpaviljoenhouders, als horecagelegenheden aan grachten, rivieren en andere binnenwateren liggen.

Landelijke beweging

De Plasticvrij Terras-beweging is ontstaan in Den Haag, vanuit de Duurzaamheidskring Strandpaviljoens, een samenwerkingsverband tussen strandhoreca en gemeente Den Haag. Inmiddels is deze uitgeroeid tot een landelijke beweging. Steeds meer horecazaken sluiten zich aan en roepen hun collega’s op mee te doen en plasticvrije terrassen in Nederland de norm te maken. Inmiddels zijn tientallen strandpaviljoens langs de Nederlandse kustlijn aan het overstappen, en sluiten ook horecazaken met een terras in binnensteden zich aan, zoals in Leiden en Amsterdam.

“En dat is goed nieuws, want een groot deel van al het zwerfafval in zee komt van land via waterwegen in zee terecht: Plasticvrije terrassen bij stadsgrachten en rivieren zijn daarom enorm belangrijk.”

Noortje Schrauwen, een van de initiatiefnemers van PlasticVrij Terras

Meedoen?

Elke horecazaak met terras kan meedoen met de Plasticvrij Terras-beweging. Dit kan door:

  1. Alle wegwerpplastics op het terras te vervangen.
  2. De verklaring te ondertekenen en zichtbaar op te ophangen.
  3. En zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com.

Op www.plasticvrijterras.com wordt een actuele kaart bijgehouden van de deelnemende horecaondernemers. Zo kunnen consumenten zien bij welke horeca zij terecht kunnen voor een plasticvrij hapje of drankje. Daarnaast kunnen consumenten helpen door hun favoriete horecazaak te tippen om mee te doen.

Wegwerpbestek BBCT2019 Z6 Kwade Hoek – door Lize Kraan (155)

Hoe er een eind komt aan wegwerpplastic op het strand

Op 3 juli 2021 gaat in Nederland nieuwe wetgeving voor wegwerpplastic in. Goed nieuws! Maar waarom wordt deze wet ingevoerd, wat kan je ervan…