Mijn collega Joop Coolen is deze week één van de deelnemers aan Expeditie Doggersbank. Hij gaat niet alleen mee om te duiken en de monitoring te coördineren, hij gaat ook uit naam van Stichting De Noordzee op zoek naar microplastic.
Afval in zee is natuurlijk net als op land, ongewenst. In zee is het probleem echter nog ernstiger. Wanneer plastic afval, zoals visnetten, afbreekt, verdwijnt het niet zoals je zou denken, maar wordt het verdeeld in steeds kleinere stukjes plastic. Deze stukjes lossen niet op maar blijven drijven in zee of zinken naar de bodem. Daar blijft het waarschijnlijk eeuwenlang aanwezig. Deze kleine stukjes plastic noemen we microplastic. Ze zijn niet alleen vervuilend, maar komen waarschijnlijk via de voedselketen ook op het bord van mensen terecht. Wanneer een mossel een plastic deeltje opneemt, kunnen de stoffen uit het plastic in de mossel achterblijven. Rara wat je dan in je Zeeuwse mosselen hebt zitten zonder dat je het weet?
Of er veel microplastic in de Noordzee zit weten we nog niet zo goed. Daarom neemt Joop tijdens de expeditie een groot fijnmazig visnet (planktonnet) mee. Dat gaat op het moment dat ze ergens voor anker liggen overboord. Alles wat er in achterblijft komt in een potje terecht. Hij gaat iedere dag een monster nemen en zo krijgen we een spoor van monsters tot aan de Doggersbank. Bij terugkomst sturen we dit op naar een universiteit waar wetenschappers gaan analyseren of, en hoeveel microplastic er in aanwezig is. Ook biologische monsters, zoals garnalen, gaan mee om te kijken of het plastic daarin terug te vinden is.
Als we tijdens de expeditie al wat vinden zullen we dat hier natuurlijk melden!
Microplastic in de Noordzee?
leestijd: < 1 minuut