Microplastics nu ook in de Noordzee gevonden - Stichting De Noordzee

Er komen minuscuul kleine stukjes plastic voor in één van de natuurgebieden in de Noordzee, de Doggersbank, zo blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee (SDN). Driekwart van deze plastic deeltjes bestaat uit polymeer vezels en is waarschijnlijk afkomstig van textiel, touwen en netten. Het onderzoek toont aan dat er behalve zichtbare stukken plastic, ook zogenaamde microplastics in de Noordzee drijven.

Bekijk rapport: Microplastics in Noordzee en Cosmetica

De uitkomsten van het onderzoek op zee zijn vergelijkbaar met resultaten van onderzoek op de Nederlandse stranden: ruim de helft van het afval dat uit zee aanspoelt, is afkomstig van scheepvaart en visserij en bestaat met name uit touwen en netten. Per 100 meter strand liggen gemiddeld 450 afvalitems. Dit aantal – evenals het deel dat afkomstig is van scheepvaart en visserij – is in tien jaar tijd ongeveer gelijk gebleven, zo blijkt uit regelmatige strandmonitoringen van Stichting De Noordzee. Een gedeelte van de microplastics in zee is afkomstig van land en komt via de rivieren in onze Noordzee terecht. Zo zit er plastic in meer dan 100 verzorgingsproducten, zoals scrub- en reinigingsgels, maar ook in tandpasta en lipgloss. De kleine plastic deeltjes spoelen door het doucheputje  langs de waterzuivering de zee in.

Lijst met goede en foute producten

10% van inhoud scrubproduct is plastic

Het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) heeft in opdracht van Stichting De Noordzee onderzocht hoeveel plastic er in een verzorgingsproduct zit. Als steekproef is een product van  L’Oréal onder de loep genomen. Dit product bestaat voor ruim 10% uit plastic. Het grootste deel van de verzorgingsproducten met plastic bevat polyethyleen (PE), de overige producten bevatten PET, het soort plastic waar flessen van gemaakt worden. Beiden zijn plastics en dus niet gewenst om door een doucheputje te spoelen.

Bekijk filmpje over microplastics in scrubs

Voedselketen

Plastic, met name de kleine deeltjes, zijn schadelijk voor het leven in de Noordzee. Zeedieren zoals vogels en vissen zien het plastic aan voor voedsel, waardoor het de voedselketen binnendringt.