Mijn 'eerste' afvalmonitoring - Stichting De Noordzee

Deze maand ben ik begonnen bij Stichting De Noordzee als projectleider Schone Zee. Eén van mijn activiteiten is de strandafvalmonitoring. Stichting De Noordzee monitort al jaren volgens een vast protocol een aantal Noordzeestranden om inzicht te krijgen in het afval dat aanspoelt. Afgelopen woensdag heb ik mijn eerste monitoring uitgevoerd op het strand van Noordwijk. Samen met mijn collega Merijn Hougee en onze directeur Floris van Hest, een rugzak met daarin een meetlint, vuilniszakken, pen en de turflijst, vertrekken we naar het onderzoeksstrand.

Allerlei soorten afval
Het is zonnig en eigenlijk te warm voor mijn dikke winterjas. Na een uurtje wandelen roept Merijn “we zijn er!” na een sprintje vanaf het strand om te checken of we bij de juiste strandpaal gearriveerd waren. Tijd voor het meetlint. We meten een stuk van 100 meter en beginnen met de monitoring.  De eerste 20 minuten komen we relatief weinig afval tegen maar dan opeens ligt er een hele hoop. Onze vuilniszak vult zich met allerlei soorten afvalitems. Het valt mij meteen op dat er veel kleine stukjes touw, net en vispluis ligt. Ook scoren kleine stukjes plastic en plastic doppen hoog op onze turflijst.  

Wattenstaafjes
Aan het eind van de monitoring tellen we 270 items. Het landelijke gemiddeld schommelt rond de 375 items per 100 meter strand, Noordwijk was deze keer relatief “schoon”.  We bespreken de monitoring. Het grootste gevonden item, een grote dikke houten balk. Waarschijnlijk bouwafval. Het meest bijzondere item voor mij? Plastic buisjes van wattenstaafjes. Hoe komen wattenstaafjes op het strand terecht? Hoe? Zo gaan er nog meer vragen door mijn hoofd; wat zijn de bronoorzaken van het afval op het strand en wat drijft er nog allemaal meer in de zee? 

Bruinvissen?
Op de terugweg zien we opeens een aantal donkere bewegende stippen achter de golven. Nadat we dichterbij komen, zien we dat het bruinvissen zijn. Heel veel bruinvissen, misschien wel een stuk of 20! Het is prachtig om te zien. Ze maken sierlijke bewegingen en lijken erg ontspannen. We zijn er stil van. 

Dit was een hele bijzondere eerste monitoring. Ik zie uit naar de volgende! Wordt vervolgd.

Door: Marijke Boonstra