Milieuvriendelijk alternatief voor vislood te koop - Stichting De Noordzee

Bescherm een wrak en Vara’s Vroege Vogels kondigen in de uitzending van vandaag de start aan van verkoop van milieuvriendelijke loodalternatieven voor sportvissers. Ongeveer 650.000 sportvissers vissen graag op de Noordzee. Helaas verliezen zij hierbij wel eens een stuk lood. Zo gaat naar schatting per jaar meer dan 200 ton aan lood verloren alleen al in de Nederlandse kustwateren. Lood is giftig voor mens, dier en plant. Wrakken

Er liggen duizenden scheepswrakken in de Noordzee. Deze zitten vol leven, reden dat de sportvissers er graag komen vissen. Om de wrakken vrij van netten, vislood en verstrikkende vislijnen te houden, werken de partners van Bescherm een wrak aan het schoonmaken en schoonhouden van de wrakken. Daarom stimuleren wij het gebruik van loodalternatieven en biolijnen.

Loodalternatieven Sportvissers gebruiken gewichten om ver te kunnen werpen en de lijn op diepte te houden. Voor deze gewichten zijn door Modified Materials BV milieuvriendelijke alternatieven ontwikkeld. Er zijn twee productlijnen: eco-iron en eco-composit, geschikt voor zowel zout- als zoetwatervisserij. Alle typen zijn door Sportvisserij Nederland getest tijdens het proces. Bescherm een wrak stelt ze aan enkele schippers van hengelcharters beschikbaar ter kennismaking. En de loodalternatieven zijn vanaf nu te koop voor de concurrerende prijs van €0,01 per gram bij verschillende hengelsportzaken (zie www.beschermeenwrak.nl/loodvrij) en via [email protected].

Introductie op de markt In Albatros Hengelsport Scheveningen interviewt Vroege Vogels verschillende partijen over de problematiek van het vislood op zee en de moeilijke introductie op de markt van de loodalternatieven. U hoort Jos Lobee van Modified Materials, Niels Brevé van Sportvisserij Nederland, Jan de Ridder van Albatros Hengelsport en Marijke Kooijman van Kust & Zee. Zij legt uit dat Bescherm een wrak een deel van haar subsidies inzet om de verkoop van milieuvriendelijke loodalternatieven een stap in de goede richting te brengen.

Bescherm een wrak Bescherm een wrak is een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Duik de Noordzee schoon en Sportvisserij Nederland. Samen met alle gebruikers en liefhebbers van scheepswrakken in de Noordzee proberen wij scheepswrakken te beschermen en duurzaam te gebruiken. Eén van de oplossingen is het stimuleren van de markt voor milieuvriendelijke loodalternatieven voor sportvissers. Bescherm een wrak komt tot stand met steun van de Nationale Postcodeloterij. Deze verkoopactie is financieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van I&M. Meer informatie www.beschermeenwrak.nl.