Minder haaienvinnensoep? - Stichting De Noordzee

De Europese Commissie stelde afgelopen maandag voor om de regeling op het ontvinnen van haaien drastisch aan te scherpen. Een enorme opsteker voor de haaien van deze wereld. De oude regeling van de EU gaf te veel aanleiding om ietwat soepel met de regeling om te gaan. Met als gevolg dat veel meer haaien ontvind konden worden dan wettelijk geregistreerd.
In de nieuwe regeling moeten haaien met hun vinnen eraan in zijn geheel aangeland worden in de havens. Hierdoor is het veel beter mogelijk om te controleren of het aantal gevangen haaien overeenkomt met de hoeveelheid vinnen aan boord. Voorheen mochten de vinnen in een apart zakje aangeboden worden in havens en de haaien lagen (zonder vinnen) in het koelruim opgestapeld.
Haaienvinnen worden gebruikt voor in haaienvinnensoep. Deze soep wordt voornamelijk gegeten in het Oosten. Het is een lucratieve handel, in Azië worden hoge prijzen betaald voor haaienvinnen. De Spaanse vloot heeft zich daarom de laatste jaren steeds meer gericht op het vangen van haaien. Zowel in de Stille oceaan als de Atlantische oceaan voor de kust van Europa. Nu de regels omtrent ontvinnen aangescherpt kunnen worden, zal het dus ook voor onze zuiderburen lastiger worden om teveel haaien aan te voeren.
Dit voorstel van de Europese Commissie is dan ook een enorme stap in de goede richting voor de bescherming van kwetsbare haaiensoorten. Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Raad van ministers en het Europese Parlement. Het zal je niet verbazen, dat de Spaanse minister waarschijnlijk niet voor dit voorstel zal stemmen.
Auteur: Monique van de Water