Mola mola op het Katwijkse strand - Stichting De Noordzee

Regelmatig spoelen er vreemde vogels aan op het Nederlandse strand. Gisteren was het geen vogel maar een grote Maanvis. De Maanvis (Mola mola) komt normaal gesproken helemaal niet voor in de wateren voor onze kust. Hoe dit exemplaar toch in de Noordzee terecht is gekomen is niet duidelijk, experts denken dat hij mogelijk door storm bij de kust van Zuid Engeland de verkeerde kant op is gezwommen. Hierdoor zou hij via het Kanaal bij onze stranden terecht gekomen kunnen zijn.
Eerdere aanspoelsels
Er spoelen in Nederland niet zo vaak Maanvissen aan. Gemiddeld maar 1 exemplaar per jaar. Uitzondering hierop was 2005, het jaar waarin maar liefst 15 maanvissen op onze kust belandden. In Katwijk dateert de laatste aanspoeling uit 2004.
Toevallig is vorige week op de Belgisch kust een iets kleiner exemplaar aangespoeld bij Nieuwpoort. De Belgische Maanvis was 70 centimeter lang. De Katwijkse maanvis was maar liefst 120 centimeter lang. Het is niet de grootste Maanvis die ooit is aangespoeld in Nederland, in 1898 spoelde op Terschelling een vis aan van 2,71 meter lang. Deze wordt tegenwoordig tentoongesteld in Naturalis.
Invasie?
Zijn de vorige week in België aangespoelde maanvis en het exemplaar dat gisteren in Katwijk aanspoelde voorboden voor een invasie van Maanvissen in de Noordzee? De tijd zal het leren. Feit is wel dat er de laatste tijd vaak nieuwe diersoorten in de Noordzee in het nieuws zijn. Pas geleden nog spoelden grote hoeveelheden Bramen aan op de Nederlandse stranden. De Braam is een vis die net als de Maanvis normaal alleen in de diepe oceaan te vinden is. Ook de mediterrane Goudbrasem wordt door Nederlandse vissers steeds vaker aan de haak geslagen.