Monitoring scheepswrakken door Noordzeeduikers - Stichting De Noordzee

Wie op de Noordzee duikt weet het: alle wrakken zijn bedekt met dierenleven. Grote hoeveelheden zeeanjelieren en dodemansduimen bedekken oude scheepsresten. Maar wat er precies allemaal op groeit en bloeit is niet goed bekend. In het verleden is hier onderzoek naar gedaan maar van recente jaren zijn weinig gegevens bekend.
Daarom heb ik vorige week een bijeenkomst georganiseerd om samen met sportduikers het dierenleven op de scheepswrakken in de Noordzee in kaart te gaan brengen. Samen met beroepsmatige onderzoekers en sportduikers van Stichting Anemoon en team ‘Duik de Noordzee schoon‘ hebben wij nagedacht hoe we dit het beste aan kunnen pakken.
Stichting De Noordzee hoopt meer te weten te komen over de biodiversiteit in zee door onderzoekers en sportduikers samen te laten werken en de natuur op scheepswrakken in kaart te laten brengen.
Onbekend maakt onbemind
De gemiddelde Nederlander denkt bij het water aan de Noordzee aan een groene soep boven een kale zandbodem. (Noordzee)duikers weten wel beter. De zandbodem en waterkolom zitten vol leven en de duizenden wrakken in onze Noordzee wemelen al helemaal van de diersoorten.
Het merendeel van de Nederlanders heeft hier geen idee van omdat het nu eenmaal lastig is om de Noordzee onderwater te bezoeken. Om dit te doorbreken proberen wij de Noordzee in beeld te brengen bij een breed publiek. Daarom hopen wij binnen de groep Noordzeeduikers fotograven te vinden die hun foto’s beschikbaar willen stellen om soorten te kunnen detecteren en het dierenleven mooi in beeld te brengen.
Meedoen?
Meedoen kan door zelf tellingen op scheepswrakken uit te voeren, of door het maken van foto’s van diersoorten zodat experts hierop nieuwe diersoorten kunnen herkennen.
Duik jij op de Noordzee en vind je het leuk om te helpen met het vergroten van de kennis van het dierenleven op scheepswrakken? Lijkt het je leuk om monitoringsonderzoek te doen? Maak je veel foto’s van het dierenleven op wrakken en wil je dit met ons delen voor soortherkenning? Geef je dan op via [email protected]. Dan krijg je bovendien het ‘Noordzeelogboek voor duikers’ cadeau.
Een indruk van het leven in de Noordzee krijg je met deze film van team ‘Duik de Noordzee schoon’ :