Nachtelijke douches #expeditie #doggersbank - Stichting De Noordzee

Vandaag was het plan om weer lekker vroeg op te staan om een goed monster te kunnen nemen. Dit plan kwam helaas niet van de grond door een verkeerd ingestelde wekker. Gelukkig hadden we later op de middag genoeg tijd voor een nieuwe poging. Gisteravond toen we allemaal in onze hut in coma lagen, schrokken we wakker van Joop die net een grote bak water over zich heen kreeg door een kier in zijn partrijspoortje boven zijn bed. Na enig  dweilwerk en een nieuw matras kon Joop zijn nachtrust hervatten. In de ochtend was de zee weer wat kalmer. Ook begint de zeeziekte steeds meer af te nemen wat ook positief is voor ons onderzoek. Nu het weer wat beter begint te worden is het nemen van monsters en het vertoeven aan boord een stuk aangenamer geworden. Verder hebben wij een aantal vragen gekregen via onze blog, zo kregen wij een vraag of er ook foto’s bij de blog geplaatst zouden  worden. Het antwoord hierop is ; ja dat gaat gebeuren. Maar helaas kan dit pas nadat wij terug zijn gekomen van de expeditie. Wij hebben namelijk maar beperkte internet middelen aan boord, en deze zijn alleen geschikt voor zeer kleine hoeveelheden data. Foto’s zijn te groot en te zwaar voor het systeem om te versturen. Wij kregen ook een vraag over de sfeer aan boord. Daar zijn alleen maar positieve berichten over. Het is een leuke, gezellige, enthousiaste groep die graag willen duiken (soms te graag, dit is te merken wanneer het duikschema  wordt opgesteld en er heftig gediscussieerd word over wie als eerst het water in kan). Ook is er veel interesse voor ons microplastics onderzoek dus dat is altijd leuk. De duikers worden ook steeds vrolijker, er zijn al een groot aantal netten van de wrakken gesneden en de biologen zijn blij als kinderen met de vele naar bovengehaalde, mogelijk nieuwe, soorten organismen. Vanavond nemen wij weer een monster, waarna de duikers zich klaar gaan maken voor een duik in de nacht. Nieuwe vragen kunnen gesteld worden op de blog site. Bekijk het achtergrond verhaal en de andere blogs hier. Bekijk hier de Expedtie Doggersbank 2012 blogs van alle deelnemers Interview van de dag met: Ben Stiefelhagen

Wie is Ben Stiefelhagen? Ben is de expeditie leider van Expeditie Doggersbank 2012, en hij is wat men noemt een ‘self-made-man”. Hij is altijd erg sportief geweest en heeft hij over de hele wereld gedoken en geklommen. Ook heeft hij meerdere triatlons gedaan, zelfs tot hoogte van het wereldkampioenschap.

Hoe ben je bij Expeditie Doggersbank terecht gekomen? Na zijn middelbare school is hij bij het Korps Mariniers gegaan en heeft zicht daar ontplooid als duiker en duikinstructeur. Bij het Korps ontdekte Ben ook dat hij veel liever bezig was met mensen redden in plaats van ze te doden. Dus besloot Ben toen om bij de brandweer te gaan. In zijn tijd bij de brandweer heeft Ben veel meegemaakt, vooral in de tijd dat hij in de Schilderwijk in Den Haag dienst deed. Ook heeft hij later een Search And Rescue team opgesteld dat werd ingeschakeld bij vermissingen op zee en onherbergzame gebieden. Uiteindelijk heeft Ben met al zijn ervaringen Get Wet Maritiem opgericht als trainingscentrum voor offshore personeel. Via Get Wet is de Expeditie Doggerbank ontstaan.

Wat is je verwachting voor de Expeditie? Ben hoopt op een leuke, mooie duikervaring voor iedereen. Verder hoopt hij zowel het schoonmaken van netten als het verzamelen en ontdekken van soorten een groot succes gaat worden.

Wat is je doel voor de toekomst? Zijn doel voor de toekomst is om tezamen met enkele partners een speciale onderzoeksboot te laten bouwen, vanwaaruit gedoken kan worden maar ook metingen kunnen worden gedaan naar (micro) plastics.