Napraten over Tegenlicht: Vissen voor de Toekomst - Stichting De Noordzee
VPRO-Tegenlicht

Om na te praten over de uitzendingen worden er in het hele land Tegenlicht Meetups georganiseerd. Onze collega’s Linda Planthof, projectleider Duurzaam Voedsel, en Heleen Vollers, projectleider Natuurvriendelijke Energie, werden uitgenodigd om de aflevering na te bespreken in Bibliotheek Utrecht en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Regisseur Kees Brouwer schetst in de film een toekomstbeeld voor en door de visserijsector. Het gaat over innovatieve oplossingen, de verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft, en de hoop die de jonge generatie heeft. Aan het woord komen onder andere Virginijus Sinkevičius (Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij), Walter van Harberden (Projectleider en scheepsbouwarchitect), Harmen Klein Woolthuis (Zelfstandig ondernemer en ingenieur), Suzanne Poiesz (Mariene ecoloog), Louwe Post (Ondernemer en bestuurder), Arie Koffeman (Visser) en Michael Laterveer (Zeebioloog). Hoe kan de visserijsector zich aanpassen en zodoende op de lange termijn gezond voedsel uit zee blijven halen?

Linda Planthof en Heleen Vollers van Stichting De Noordzee schoven aan bij Tegenlicht Meetups in respectievelijk Utrecht en Amsterdam om met oud-vissers, wetenschappers, kenners en betrokkenen na te praten over het onderwerp.

Het is een uitdaging om een duurzame visserij te realiseren die in balans is met zowel de energietransitie als de natuurtransitie. Hiervoor is een brede visie op duurzaamheid nodig. De film laat zien dat grote technische innovaties en continue verbetering een visserij dichterbij kunnen brengen waarbij zowel de visser, als de zee kan floreren.

Bekijk Vissen voor de Toekomst hier. De panelgesprekken zijn hier (met Heleen Vollers in Pakhuis de Zwijger) en hier (met Linda Planthof in Bibliotheek Utrecht) terug te kijken.

School_makreel_1-3

Visserijcontrole en handhaving: de stand van zaken

Visserijcontrole is essentieel voor de toekomst van de Noordzee als een ecologisch diverse en veerkrachtige zee, maar ook voor de toekomst van de…

FotoLindaWebsite

Linda Planthof

Projectleider Duurzaam Voedsel

Het doel was altijd om wetenschappelijk onderzoeker te worden en zo bij te dragen aan de vele kennisleemtes die er bestaan rondom het leven …
Profielpagina
HeleenVollers

Heleen Vollers

Senior Projectleider Natuurvriendelijke Energie

Mijn opa was kapitein bij Rederij Amsterdam en voer jarenlang de hele wereld rond. Tijdens mijn sabbatical deed ik onderzoek naar zijn …
Profielpagina