Langs de Nederlandse rivieroevers wordt schrikbarend veel piepschuim gevonden. Op maar liefst 70 procent van de oevers werden tijdens de laatste metingen van Schone Rivieren stukjes piepschuim aangetroffen, gemiddeld 80 stukjes per 100 meter. Schone Rivieren maakt zich grote zorgen over de piepschuimvervuiling en doen een dringend beroep op de overheid om te komen met betere wet- en regelgeving. In de tussentijd vragen zij het bedrijfsleven met klem om zelfregulatie.
Bekijk alle resultaten in de factsheet:
Eeuwenlang in het milieu aanwezig
Piepschuim, officiële naam EPS (geëxpandeerd polystyreen) en ook wel tempex genoemd, heeft vele toepassingen. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar doordat het licht is en in elk vorm te maken, wordt het ook veel als verpakkingsmateriaal gebruikt. In de bouw wordt het toegepast als fundering en in vloeren en ook in de tuinbouw wordt het veel gebruikt. Polystyreen, de bouwsteen van piepschuim, is een kunststof en breekt niet af, dus blijft het eeuwenlang rondslingeren en komen we het steeds meer overal tegen in het milieu. Het veroorzaakt ook veel direct dierenleed. Kleine stukjes en bolletjes blijven achter op het water en oevers en worden door bijvoorbeeld vogels aangezien voor voedsel. Hun magen vullen zich steeds meer met deze materialen en ze kunnen uiteindelijk omkomen van de honger.
Desondanks bestaat er nog nauwelijks wet- en regelgeving om vervuiling met piepschuim te voorkomen. Reden voor Schone Rivieren om aan de bel te trekken en de overheid te vragen hiermee vaart te maken. Voor het zover is, is het echter belangrijk dat het bedrijfsleven het grote piepschuimprobleem zelf erkent en aan de slag gaat met de hoognodige oplossingen. Barendrecht: ‘Er zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die maatregelen nemen om verwaaiing van piepschuim op hun terrein of op bouwplaatsen tegen te gaan. Zij nemen zelf al verantwoordelijkheid, maar zolang er geen duidelijke regelgeving vanuit de overheid is zal dit nooit op grote schaal gebeuren. Ook zie je dat er alternatieven in de verpakkingsindustrie ontstaan. Het kan dus anders.’
Hackathon
Schone Rivieren wil zelf ook oplossingen voor het piepschuimprobleem stimuleren en organiseert daarvoor in oktober een Hackathon. Ieder die innovatieve oplossingen voor aanpak van dit sluipende probleem weet in te brengen wordt uitgenodigd zich te melden. Of het nu gaat om toepassing van alternatieve materialen, duidelijkere regelgeving of werkwijzen om lekkage naar het milieu te voorkomen, alle ideeën zijn welkom via [email protected].