Nieuw lespakket op Coastwatch.nl over Eerste Wereldoorlog - Stichting De Noordzee

media_image_786Nieuw op Coastwatch.nl: 10 minuten film en twee lessen over één van de grootste scheepsrampen in de wereldgeschiedenis die 22 mijl uit de Scheveningse kust plaatsvond. De lessen zijn gemaakt voor de vakken Biologie en Geschiedenis. De film: drie massagraven voor de Nederlandse kust Op 22 september 1914 patrouilleren drie Britse kruisers op de Noordzee. De Eerste Wereldoorlog is zeven weken geleden begonnen. Aan boord zijn 2300 bemanningsleden. Ze worden volledig verrast door een nieuw, destructief wapen: de Duitse U-boot. Met slechts zes torpedo’s komen 1459 mannen en jongens in anderhalf uur tijd om het leven. De ramp krijgt 100 jaar lang weinig aandacht. Vandaag liggen de drie massagraven op een diepte van 30 meter. Hoe heeft het een eeuw geleden zover kunnen komen? En wat is er sindsdien gebeurd met deze zeemansgraven? De lessen Vanuit het vakgebied Biologie en Geschiedenis wordt op deze gebeurtenis teruggekeken. De lessen zijn geschikt voor onderbouw vmbo / havo / vwo.

  • Geschiedenis: Deze les gaat over een scheepsramp in de Eerste Wereldoorlog en wat er daarna gebeurde met de wrakken. Tijdens de introductie leer je al iets over scheepswrakken en over de Eerste Wereldoorlog. Daarna ben je klaar om te duiken in de geschiedenis van de 15 jarige Duncan en zijn avontuur op de Aboukir.
  • Biologie: Deze les gaat over het onderwaterleven op scheepswrakken. Een gezonken schip is namelijk een uitstekende schuil- en paaiplaats voor veel zeedieren, waar ze bovendien veel te eten kunnen vinden.

prins bernard cultuur fondsIn de ideale situatie krijgen de leerlingen deze lessen in samenhang aangeboden, eerst geschiedenis daarna biologie, maar de lessen zijn ook los te gebruiken. Deze lessen werden mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Over Coastwatch Coastwatch is een vakoverstijgend project voor het voortgezet onderwijs, maar ook zeer geschikt voor groepen, bedrijven en strandbezoekers die de zee willen ontdekken en mee willen helpen aan een schone en gezonde zee. Met Coastwatch ontdek je de zee vanaf het strand, die unieke Noordzee die nog zoveel geheimen heeft.