Nieuw record: 70 ballonnen per 100 meter strand - Stichting De Noordzee

Tijdens onze laatste herfstmonitoring van afval dat op stranden aanspoelt, hebben we een nieuw record gevestigd, 70 ballonnen op 100 meter strand! Nooit eerder vonden we zo veel ballonnen op het strand, al past het wel goed in een trend die Stichting De Noordzee waarneemt: de hoeveelheid ballonnen die aanspoelt op het strand neemt jaarlijks toe.
Van 7,3 naar 15,3 stuks per 100 meter
Vonden we tien jaar geleden gemiddeld nog 7,3 ballonnen op het strand, in 2009 vonden we gemiddeld 15,3 ballonnen op 100 meter strand. Wanneer je dit omrekent naar de gehele Nederlandse kust (340 km), dan kom je uit op ruim 52.000 ballonnen. Dit is natuurlijk een grove berekening, maar wanneer je bedenkt hoeveel ballonnen worden opgelaten ter ere van de opening van een nieuw kantoor of ter promotie van een product, dan zijn dit grote aantallen.
Opvallend is dat de herfst traditioneel de beste periode is om ballonnen aan te treffen op het strand. Zo is het jaargemiddelde voor 2009 15,3 ballonnen per 100 meter strand, maar scoort de herfst het hoogst met gemiddeld bijna 31 ballonnen per 100 meter. Wat dat betreft past de recente herfsttelling van 70 ballonnen in dit beeld.
Elke ballon die je oplaat, komt ook naar beneden
Goed om te realiseren; elke ballon die opgelaten wordt, komt weer naar beneden. De grote vraag is natuurlijk: waar? Wie heeft niet eens een ballon opgelaten met een naamkaartje eraan om vervolgens vol spanning af te wachten of iemand je ballon vindt, de kaart opstuurt en jij een mooie prijs wint?
Helaas heb ik nooit iets gehoord van ‘mijn ballon’. En dat is ook niet zo gek, want de kans dat een ballon neerstort in een onbewoond gebied of de zee (=70% van het aardoppervlak) is erg groot! Tegen de tijd dat mijn ballon gevonden wordt, is het naamkaartje vergaan of onleesbaar.
Ballonresten
Wat vinden we op het strand? Soms wat rubberresten van de ballon. De ballon vergaat redelijk snel in zee. Maar wat niet vergaat, zijn de plastic touwtjes die aan de ballon zitten. Afgelopen strandtelling vonden we er dus 70 op 100 meter. Dieren raken hier in verstrikt en het draagt bij aan een toch al groot probleem van afval in zee.
Oplossing?
Eigenlijk heel simpel; vervang het plastic touwtje voor een touwtje van afbreekbaar materiaal. Kleine moeite, groot plezier. Moet kunnen toch?