Nieuwe NGO Good Fish Foundation gaat VISwijzer uitbreiden - Stichting De Noordzee

Good Fish Foundation en Stichting De Noordzee trekken samen oplogo-GFF Vanaf vandaag zal de nieuwe NGO Good Fish Foundation zich met behulp van de VISwijzer gaan inzetten voor wereldwijde verduurzaming van de vissector. Good Fish Foundation gaat dit doen door samen te werken met ondernemers in de visketen en de vraag van consumenten naar duurzame vis te vergroten. Stichting De Noordzee, initiatiefnemer van de VISwijzer, staat aan de wieg van de nieuwe stichting en ziet uit naar een vruchtbare samenwerking.

Stichting De Noordzee startte in 2004 het initiatief Goede VIS, bracht de Goede VISgids uit en de website www.goedevis.nl. Tevens kwam er een verkorte versie, een lijstje dat je in je portemonnee kan doen en dus altijd bij de hand hebt als je vis wil kopen: de VISwijzer. Inmiddels is de VISwijzer uitgegroeid tot een begrip in Nederland: de helft van alle Nederlanders is bekend met de VISwijzer. Ook is de VISwijzer tegenwoordig via de mobiele telefoon te raadplegen. Op de VISwijzer staan vissoorten die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Dit zijn voor een heel groot deel wereldwijd gevangen en gekweekte soorten. Er is internationaal nog vaak sprake van ernstige overbevissing, vernietiging van ecosystemen en illegale visserij. 

Bovendien is de herkomst van vis van ver weg vaak moeilijk te traceren. In het licht van deze ontwikkelingen is de Good Fish Foundation opgericht. “De handel in vis is een mondiale bedrijfstak. SDN is een Nederlandse organisatie met haar wortels in de Noordzee, waar we ons weer nadrukkelijker op willen richten. Door de juist internationale focus van GFF, komt er een sterke stichting bij die zich op de mondiale problemen van vis gaat richten,” aldus Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee.foto-bestuur-sdn-en-gff-1030x687 Good Fish Foundation gaat de VISwijzer inzetten, zoals Stichting De Noordzee dit de afgelopen 10 jaar met succes in Nederland heeft gedaan: versterken van de markt voor duurzame vis, met als doel verduurzaming van de aanvoersector. Daarbij zal de organisatie de VISwijzer verder uitbreiden door ook aandacht te vragen voor andere problemen in de visketen zoals eerlijke handel, kwaliteit, traceerbaarheid en illegale visserij. Visserijexpert van SDN en tevens bedenkster van de VISwijzer, Christien Absil, wordt bestuurslid bij GFF. Vanaf heden is Good Fish Foundation verantwoordelijk voor het beheer van de VISwijzer, goedevis.nl en de VISwijzer-app. GFF, SDN en het Wereld Natuur Fonds trekken samen op bij de verdere ontwikkeling van de VISwijzer.

www.goodfish.guide
www.goedevis.nl