
Het doel van deze regels is het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. Zo hopen we minder afval in de natuur te krijgen, zodat we kunnen genieten van schonere stranden. Dat is hard nodig: ook op de Noordzeestranden vinden we nog steeds 282 stuks afval per 100 meter. Veel daarvan is wegwerpplastic dat niet in de natuur thuishoort.
Stichting De Noordzee zet zich al jaren in voor deze maatregel en is blij dat het nu ingaat. Wegwerpplastic is namelijk een grote bron van afval op onze stranden. Maar wat houden deze regels precies in en wat betekenen ze voor jouw strandbezoek?
Welke regels gelden al?
We kampen al jaren met het afvalprobleem en plastic soep in onze oceanen en zeeën. Gezamenlijk gooien we dagelijks zo’n 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, zonder ze opnieuw te gebruiken. De afgelopen tijd is er daarom al statiegeld gekomen op blikjes en plastic flesjes. Daarnaast worden veel plastic voorwerpen zoals borden en bestek vervangen door kartonnen varianten. Ook wordt er op sommige plekken aangemoedigd om een eigen beker mee te nemen voor korting.
Wat gaat er veranderen en hoe?

Vanaf 1 juli ga je extra betalen voor plastic weggooiverpakkingen bij zowel het afhalen als het laten bezorgen van eten. Je gaat dus extra betalen voor het witte frietbakje bij de snackbar. Maar deze regel gaat ook gelden voor verpakkingen waarbij het niet duidelijk is dat ze van plastic is. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen drinkbekers of pizzadozen. Deze verpakkingen bevatten een bijna niet zichtbaar plastic foamlaagje.
Deze nieuwe regels zijn ingevoerd naar aanleiding van Europese wetgeving waarin staat dat het gebruik van wegwerpplastics in Nederland terug moet worden gedrongen met 40 procent in 2026. Dus we moeten aan de bak om de onze stranden en straten echt schoon te maken.
Hoeveel je hiervoor extra gaat betalen, is nog niet zeker, maar vanuit de overheid luidt het advies om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking. Het ligt echter niet alleen bij jou, de consument. Ook de ondernemer moet nadenken over een herbruikbaar alternatief voor de plastic wegwerpverpakkingen. De ondernemer, zoals snackbars of koffietenten, kunnen ook gebruik maken van een statiegeld oplossing. Het gratis aanbieden van een wegwerpverpakking is dan ook vanaf 1 juli verboden.
Waarom is het zo belangrijk?
Stichting De Noordzee doet onderzoek naar afval op het strand. Dit langdurig strandafvalonderzoek geeft ons inzicht in wat voor afval er het meest voorkomt op het strand. Per 100 meter stranden ligt er nu gemiddeld 282 stuks afval. In 2019 werden er 4.936 rietjes en stuks wegwerpbestek gevonden. Dat is veel te veel. En ook op de Nederlandse rivieroevers treffen we heel veel wegwerpplastic aan, dat uiteindelijk in de Noordzee terecht kan komen. Al dat zwerfafval is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor dieren, zoals vogels.
Daarom riepen wij de overheid twee jaar geleden al op om de Europese wetgeving zo snel en effectief mogelijk in te voeren en wegwerpplastic echt uit de natuur te houden. Met een verbod op wegwerpplastic en door in te zetten op hergebruik, kunnen we dat doen. We zijn dan ook blij dat de politiek heeft geluisterd naar deze oproep.
Wat betekent dit voor jouw strandbezoek?

Het is heerlijk om op het strand te genieten van een frietje of een drankje. Maar dat wil je natuurlijk wel doen op een schoon strand. Als je wat lekkers koopt dat verpakt is in wegwerpplastic, dan zal dit dus iets duurder zijn. Maar je kan er ook voor kiezen om een eigen beker mee te nemen. Dan kan de strandtent die vullen met het drankje. En wil je een lekker hapje kopen? Neem dan een eigen bordje of bakje met bestek mee. Zo bespaar je geld én help je mee tegen afval. Het belangrijkste dat je gaat merken: uiteindelijk worden de stranden schoner en komt er minder afval in de Noordzee terecht. En dat wil elke Noordzeeliefhebber.