Nieuwe regels voor wegwerpplastic - Stichting De Noordzee

Verbod

I&W Infographic Richtlijnen-Single-Use-Plastic-Web-1

Vandaag gaat de eerste ronde van regels in: verschillende soorten wegwerpplastic worden verboden. Dit geldt voor verschillende plastic producten die je dus maar één keer gebruikt, zoals wattenstaafjes, ballonstokjes, wegwerpbestek, roerstaafjes, rietjes en wegwerpborden. Daarnaast geldt het voor ‘oxo-degradeerbare’ plastics, die heel snel uiteenvallen in kleine stukjes plastic. Op latere momenten volgen er nog andere regels voor andere producten, zoals de zogenaamde ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ waarbij producenten o.a. gaan meebetalen aan het opruimen van zwerfafval.

Maar op 3 juli begint het simpel: er komt een handelsverbod op specifieke wegwerpproducten. Deze mogen dus niet meer op de markt worden gebracht. Ondernemers mogen bestaande voorraden nog wel verkopen en gebruiken, dus je zult ze voorlopig misschien nog tegenkomen. Langzaam maar zeker komt zo het eind van deze overbodige plastics in zicht. En dat is goed nieuws voor het strand en voor de Noordzee.

Schildpadlogo

SUP logo peuk

Behalve het verbod krijgen verschillende producten voortaan een verplichte markering: plastic drinkbekers, vochtige doekjes en verpakkingen van sigaretten bijvoorbeeld. Deze markering vertelt dat er plastic in de producten zit. Zeker van bijvoorbeeld bepaalde hygiëneproducten als sanitaire doekjes of bijvoorbeeld sigarettenfilters weet lang nog niet iedereen dat. De markering benadrukt: spoel dit product niet door het toilet, gooi het niet in de natuur, want het hoort niet thuis in het milieu.

Belangrijke stappen voor een schone Noordzee

I&W Infographic Richtlijnen-Single-Use-Plastic-Web-2

Met deze Europese wetgeving worden de tien meest gevonden soorten afval op de Europese stranden aangepakt. Ook de data van het strandafvalonderzoek van Stichting De Noordzee speelde hierin een rol. Het is de bedoeling dat er dankzij deze maatregelen minder plastic zwerfafval komt, en dus ook minder plastic in zee belandt. Iets meer dan een kwart van het afval op het strand is wegwerpplastic: veel te veel! In andere Europese landen is maar liefst 43% van het strandafval wegwerpplastic. Met ons onderzoek zullen we de gevolgen van deze regels dan ook blijven monitoren. Uit het rapport dat we begin dit jaar publiceerden blijkt alvast dat beleid werkt: sinds het verbod op gratis plastic tasjes en de toename van gemeenten die ballonoplatingen verbieden, is de hoeveelheid plastic tasjes en ballonresten op het strand significant gedaald.

Rietjes die we tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van 2019 op het strand hebben gevonden.
Rietjes die we tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van 2019 op het strand hebben gevonden. Beeld door: Lize Kraan