Nieuwe VISwijzer: met verantwoorde kweekvis én meer Nederlandse MSC vis - Stichting De Noordzee

VISwijzer-2013-2014-Stichting-De-Noordzee
Stichting De Noordzee (SDN) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) lanceren vandaag de zevende versie van de VISwijzer; de lijst waarmee consumenten sinds 2004 een keuze kunnen maken voor verantwoorde vis. Nieuw is de toevoeging van het ASC keurmerk voor kweekvis op de VISwijzer. Opmerkelijk is verder dat makreel uit de MSC kolom is verdwenen en nu in de oranje kolom van Tweede Keus staat.
De VISwijzer kende voorheen alleen de blauwe kolom voor het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis. Nu is daar het ASC-keurmerk voor verantwoorde kweekvis aan toegevoegd. Het ASC-keurmerk dat sinds vorig jaar in de winkels ligt, geeft consumenten de garantie dat vis is gekweekt met oog voor mens en natuur. Vooralsnog staan alleen tilapia en pangasius met ASC-keurmerk op de lijst. Populaire kweekvissen als forel, zalm en garnaal volgen naar verwachting later.
Verantwoorde zeebaars, oesters, kokkels en mesheften
Er is ook goed nieuws met betrekking tot duurzaam wild gevangen vis en schelpdieren met MSC-keurmerk op de VISwijzer. Naast tong, schol, haring en mosselen, staan er nu ook MSC-gecertificeerde zeebaars, oesters, kokkels en mesheften uit Nederland op.
Makreel in het oranje
Het MSC certificaat van de internationale visserij op Noordoost-Atlantische makreel is in maart 2012 opgeschort. Dus mag de vis het keurmerk niet meer dragen. Het certificaat is ingetrokken, omdat Europa, IJsland en de Faeröer niet tot een goede verdeling van de vangstquota konden komen. Hierdoor is er de afgelopen seizoenen te zwaar gevist op makreel: vissers vingen gezamenlijk 40 tot 70% meer dan er door wetenschappers is geadviseerd. Vanwege deze te zware visserij, en omdat er na drie jaar onderhandelen nog steeds geen oplossing voor de verdeling van de vangstrechten in zicht is, zakt de makreel naar oranje.
Bewuste Visweek
De nieuwe VISwijzer komt uit tijdens de eerste Bewuste Visweek waar vrijwel alle supermarkten aan deelnemen. Het Wereld Natuur Fonds, de keurmerken MSC en ASC en de supermarkten stimuleren consumenten in de winkels om in het visschap een bewuste keuze te maken.
De nieuwe VISwijzer is te downloaden op www.goedevis.nl en is beschikbaar als app voor iPhone en Android.