Het is nog steeds niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de toegetakelde dode bruinvissen die de afgelopen maanden op de Nederlandse stranden aanspoelden. Sinds november 2008 zijn een recordaantal van 167 bruinvissen aangespoeld, waarvan maarliefst 60 versneden bruinvissen. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde eind maart vast dat de bruinvissen door scheepschroeven zouden zijn beschadigd en niet door mensenhanden. De KLPD sloot daarmee het dossier.
Volgens wetenschappers van IMARES en het NIOZ ligt het meer voor de hand dat de bruinvissen zijn bewerkt met messen. Door de bruinvissen stuk te snijden, zijn ze makkelijker uit een net te krijgen of makkelijker af te zinken, nadat ze ongewild zijn bijgevangen bij de visserij met staande netten. Ook Ecomare, die in maart ook de noodklok luidde over de grote hoeveelheid strandingen o.a. op Texel, heeft grote vraagtekens bij de voorlopige conclusies van het Nederlands Forensisch Instituut.
Er moet snel opheldering komen van wat de oorzaak is van de verminkingen. Bijvangst in vissersnetten is en blijft voorlopig ook voor ons de meest logische verklaring. Dat wil niet zeggen dat vissers moedwillig de bruinvissen hebben omgebracht. Ook niet alle Nederlandse staandwantvissers zijn verantwoordelijk. De visserij met staande netten op tong kan vrijwel zeker uitgesloten worden, omdat deze visserij pas in april is begonnen en er laag bij de bodem gevist wordt met kleine mazen. Wij vinden dat heel snel moet worden uitgezocht welk type visserij verantwoordelijk is voor de bijvangsten zodat adequate maatregelen genomen kunnen worden. Ook moeten er snel betere maatregelen komen om de bijvangst van bruinvissen te voorkomen.
Nog steeds vraagtekens over verminkte bruinvissen
leestijd: < 1 minuut