Noord-Beveland schoonste strand van Nederland - Stichting De Noordzee

Gistermiddag was ik bij de uitreiking van het Schoonste Strand van Nederland 2010, georganiseerd door Stichting Nedeland Schoon. De uitreiking vond plaats in strandpaviljoen Vooges, het schoonste paviljoen van Nederland! Het was een ware ‘ sterrenregen’. Naast de winnaar van de gouden wimpel Noord-Beveland, kregen maar liefst 17 Nederlandse kustgemeenten de bestempeling ‘zeer schoon strand’. Een titel die maar liefst 4 sterren waard is. 6 kustgemeenten ontvingen 3 sterren, ofwel de titel ‘schoon strand’. En wat blijft er over… slechts 4 Nederlandse kustgemeenten zonder sterren.
Bijna de gehele kust van Nederland wordt dus goed schoongehouden. Toch zien we bij beach clean ups of monitoringen van het strand een heleboel afval. Het werk van gemeentes en strandpaviljoens is een ding, maar daarbij is een mentaliteitsverandering bij scheepvaart en toerisme ook van groot belang. In september staan er een aantal belangrijke momenten op de agenda waarbij Stichting De Noordzee aandacht hiervoor vraagt.
20-24 september: OSPAR Minister Conferentie
Tijdens deze conferentie in Noorwegen, roept Stichting De Noordzee de ministers op om een einde te maken aan de grote hoeveelheden afval die in de Noord Atlantische Oceaan en de Noordzee drijven.
27 sept – 1 okt: Bijeenkomst IMO
Stichting De Noordzee roept – namens de Clean Shipping Coalition – de zeevarende naties op om het beleid rond afval in zee, afkomstig van zeeschepen, te herzien.
29 september: Brainstorm stakeholders Do It Yourself Beach
Samen met stakeholders uit kustgemeenten in Zuid-Holland, praten we over de ontwikkeling van het Do It Yourself Beach concept. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Gemeente Den Haag en Kamer van Koophandel.