Noordenwind! - Stichting De Noordzee

Regelmatig tellen we afval op verschillende stranden langs de Nederlandse kust. Het idee achter deze afval tellingen is dat we zo een beeld krijgen van de hoeveelheid afval die in de Noordzee drijft. Dit tellen doen we nu al zo’n tien jaar en hieruit mogen we concluderen dat de hoeveelheid afval in de Noordzee niet is afgenomen, gemiddeld liggen er zo’n 400 tot 500 afvalitems op elke 100 meter Nederlandse kustlijn.
Afgelopen weken hebben we wederom afval op meerdere stranden geteld en dit was even schrikken, enorme hoeveelheden afval werden waargenomen en dit terwijl de kustgemeenten de stranden recent hebben opgeruimd aangezien het nieuwe strandseizoen weer is begonnen.
Op 100 meter strand vonden we op Terschelling 914 items, dik boven het gemiddelde van 400 tot 500 stuks. Enorme bossen touw, netten, Pur schuim, kleine stukjes plastic, doppen, etc… Daarnaast vonden we ook enorme hoeveelheden plastic bolletjes, ook wel ‘mermaid tears’ genoemd. Deze worden gebruikt als grondstof voor de fabricage van plastics (voor de goede orde, deze pellets zijn niet meegeteld bij de 914 afval items).
Natuurlijk vraag je je wel af waarom plotseling de hoeveelheid afval die aangetroffen wordt op de stranden verdubbelt. Na enig nazoekwerk kwamen we er achter; er had een stevige noordenwind gewaaid. Waar het afval normaal gesproken met de stroming mee spoelt richting Scandinavië kregen we nu de volle laag voor onze kiezen. Opvallend detail: in Zweden vind men gemiddeld zo’n 1100 afvalitems op 100 meter kustlijn, dit komt aardig in de buurt met de 914 items op Terschelling.
Stichting De Noordzee zal doorgaan met het verzamelen van data over afval op het strand en in de Noordzee. In september zullen we de Noordzee ministers aansporen tijdens de OSPAR Ministers Conferentie om zich sterker in te zetten voor een schone zee en ook tijdens het scheepvaart overleg van de Verenigde Naties, de Internationale Maritieme Organisatie, zullen we vragen om maatregelen de hoeveelheid afval in zee terug te dringen.
Wil jij meehelpen met data verzamelen en opruimen? Stuur een email naar [email protected] of doe een melding op www.noordzee.nl/melding