Noordzee Expeditie - OCEANA - Stichting De Noordzee

Komend jaar haakt Stichting de Noordzee aan bij een groot project dat uitgevoerd wordt door OCEANA, een internationale organisatie die zich richt op bescherming van zeeën wereldwijd. Net als in 2016 zal OCEANA, dit jaar in samenwerking met Stichting de Noordzee, een Noordzee Expeditie organiseren. Ze zullen 2 maanden lang op de Noordzee varen, waar we aandacht vragen voor verschillende bijzondere gebieden in de Nederlandse, maar ook Britse Noorse, Deense en Duitse Noordzee. Middels deze expeditie willen we iedereen laten zien hoe mooi de Noordzee is, en dat zij goede bescherming verdient. 

 

Expeditie 2016
In 2016 organiseerde OCEANA een vergelijkbare expeditie. Twee maanden lang voeren ze over de Noordzee, waarbij ze verschillende gebieden bezochten. In deze gebieden verzamelden ze op verschillende locaties data, doormiddel van een remotely operated vehicle (ROV), oftewel een onderwater robot die vanaf de boot kan worden bestuurd. De ROV beschikte over een speciale onderwatercamera, die hoge resolutie filmpjes kon maken. Daarnaast waren er SCUBA-duikers aan boord om onder water foto’s en films te maken van het zeeleven. Ook werden er vanaf het schep monsters van de bodem en het zeeleven genomen middels een Van Veen grab. Hieronder de hoogtepunten van de 2016 expeditie. 

Expeditie 2017
Dit jaar zal de Neptune, het expeditie-schip, van mid-juni tot mid-augustus weer uitvaren op de Noordzee. Gebaseerd op (onder andere) de resultaten van vorig jaar wordt er momenteel nagedacht over een route, en OCEANA bezoekt de verschillende landen om te overleggen met de lokale NGO’s, wetenschappers en ambtenaren. Het plan is om een aantal gebieden van vorig jaar nader te onderzoeken, maar ook nieuwe gebieden te bekijken zoals wellicht het Friese Front en de Borkumse Stenen. Dit jaar zullen er ook meer onderzoeksmaterialen aan boord zijn, zoals een multibeam echolood.

Doel
De expeditie zal ons belangrijke inzichten geven over welke gebieden bijzonder zijn en bescherming verdienen. En dit is hard nodig, want momenteel wordt nog geen 1% van de Nederlandse zeebodem beschermd tegen alle vormen van bodemvisserij. En dit terwijl deze vorm van visserij, waarbij een net over de bodem gesleept wordt, zeer negatieve effecten op de zeebodem kan hebben. Ook biedt de expeditie het de mogelijkheid om verbindingen tussen landen te versterken, en samen te werken aan grensoverschrijdende gebiedsbescherming. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de expeditie? Houd dan onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten!