Het verhaal van het Plastic Flesje - Stichting De Noordzee

Een schone en gezonde Noordzee betekent dat niemand afval achterlaat in het water en op het strand. Dat vissers hun netten en touw netjes meenemen. En schepen geen verf, ladingrestanten en afval lozen.

Met kennis afval bij de bron aanpakken

Stichting De Noordzee doet al sinds 2001 onderzoek naar afval op het strand. We brengen de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval in kaart. Zo vinden wij gemiddeld 339 stukjes afval op 100 meter strand. Die kennis gebruiken we om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. We voeren campagnes om de meest gevonden soorten afval aan te pakken. Daarvoor willen we de aanpak van afval in zee hoog op de politieke agenda houden en heel Nederland betrekken bij concrete oplossingen.

Het plastic flesje staat voor al het afval dat in de Noordzee terechtkomt

Het plastic flesje symboliseert onze aanpak van afval in zee: altijd op basis van onderzoek en oplossingsgericht. Uit ons strandafvalonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat doppen in de top 5 van het meest gevonden afval staan. Daarom sporen we strandgangers aan hun afval netjes op te ruimen, werken we samen met het bedrijfsleven om te innoveren, en hebben we de overheid gevraagd statiegeld op plastic flesjes in te voeren. Want samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen plastic in zee terechtkomt.

https://www.youtube.com/watch?v=RAK6gsMjNcc

Deze embed wordt niet getoond, omdat je geen toestemming hebt gegeven voor het gebruik van niet-functionele cookies. Alsnog akkoord?

Gelukkig groeit de maatschappelijke aandacht voor plastic zwerfafval enorm. Het is fantastisch dat zoveel mensen zich inzetten voor een schone Noordzee. Zelf ruimen we ieder jaar samen met duizenden vrijwilligers de héle Noordzeekust op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour. En er zijn meer mooie ontwikkelingen. In 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes ingevoerd en worden plastic wegwerpartikelen zoals wattenstaafjes en plastic bestek verboden. Dit draagt bij aan minder afval op het strand.

Zo komt een schone en gezonde Noordzee steeds een stapje dichterbij.

Duik dieper in het Noordzeebanket ⤵️