Op 11 en 12 oktober organiseren Stichting De Noordzee en NWO in het Dolfinarium Harderwijk de Noordzeedagen 2007, met als thema: de ecosysteembenadering. Onderzoeksinstituten, overheid, professionele gebruikers en maatschappelijke organisaties gaan de uitdaging aan om de ecosysteembenadering voor de Noordzee concreet te maken. Op 11 oktober wordt tevens de winnaar bekend gemaakt van de Noordzee fotowedstrijd van Stichting De Noordzee. De fraaie fotos maken tastbaar waarom het nodig is om het ecosysteem van de Noordzee twee dagen op de agenda te hebben.
Het ecosysteembenadering is als strategisch beleidsprincipe vastgelegd in het Biodiversiteitsverdrag van 1992 in Rio de Janeiro. Het belang van een ecosysteembenadering wordt breed onderkend. Maar wat verstaan we eigenlijk onder ecosysteembenadering en wat moeten we ermee? In het ochtendblok op donderdag 11 oktober kruisen onderzoek en beleid de degens. Han Lindeboom (IMARES) zal vanuit het onderzoek toelichten wat het betekent als de ecosysteembenadering wordt toegepast op de Noordzee en wat er vanuit het beleid nodig is om dat te bereiken. Hermien Busschbach (Ministerie van V&W) legt uit wat de overheid hier al aan doet en wat V&W nodig heeft van onderzoekers.
Donderdagmiddag eindigt met een sessie over geluid in zee. Overlast aan geluid van windmolens of zeeschepen is een nieuw probleem op zee. Hoe pak je vanuit de ecosysteembenadering dit probleem aan? Wat is geluid eigenlijk en wat is het effect op het ecosysteem, hierover vertelt Frans-Peter Lam. De bouw van windmolenparken op zee brengt een hoop herrie met zich mee. Enkele nieuwe feiten en prikkelende gezichtsvelden worden voorgedragen door Dick de Haan.
Op vrijdag 12 oktober is het tijd om elkaar recht in de ogen te kijken over wat de ecosysteembenadering betekent voor de toekomst van de Noordzee. Onderzoekers van IMARES, NIOZ en Rijksuniversiteit Groningen geven voorbeelden van hoe de ecosysteembenadering zou kunnen worden toegepast in het Gemeenschappelijk Visserij Beleid en de Waddenzee. Jan Vermaat van de VU laat zien welke footprint de mens achterlaat op onze Noordzee. Zijn presentatie leidt tot de vraag: zijn er straks wel winnaars als we doorgaan? Een baggeraar en een uitgekookte Leidse student houden tenslotte het publiek de spiegel voor dat de ecosysteembenadering goed is voor de natuur in zee én de economie.
Gedurende de twee dagen zijn de 12 mooiste foto’s van de Noordzee onderwaterfotowedstrijd, die Stichting De Noordzee samen met het blad Duiken organiseerde, te zien in de hal congreslocatie de Dageraad. De winnaar van de Noordzee onderwaterfotowedstrijd wordt op donderdagavond door Rene Lipmann, hoofdredacteur van Duiken, bekend gemaakt. Lisa van der Veen van Stichting De Noordzee: De prachtige onderwaterfotos laten heel Nederland zien dat de Noordzee geen grijze bak water is. De Noordzee en al het leven in die zee verdient het om duurzaam gebruik van te maken.
De Noordzeedagen is een jaarlijks forum waar wetenschappers, gebruikers van de zee en beleidsmakers elkaar ontmoeten en praten over kust- en zeeonderzoek in Nederland.
Noordzeedagen 2007 in teken van de ecosysteembenadering
leestijd: < 1 minuut