Noordzeeduikers hebben last van herrie onder water - Stichting De Noordzee

Afgelopen weekend ben ik een dagje vanuit IJmuiden de Noordzee op geweest om een duikje te maken. De schipper van de Mattanja, waar ik meevoer, vertelde dat hij al weken last had van onderwatergeluid. Hij vertelde dat er een survey uitgevoerd wordt om de bodemgesteldheid in kaart te brengen. De knallen waren onder water zo luid dat hij last van zijn borst en oren kreeg. Een paar uur laten mocht ik zelf meemaken wat een ontzettende herrie er soms onder water te horen is.
Duiken
We gingen duiken op het wrak van de Leliegracht, een Nederlands vrachtschip dat in 1973 gezonken is. De verwachtingen waren hoog: er zouden veel scholen vis rondzwemmen, grote zeekreeften zitten en het zicht leek goed te zijn.
Terwijl ik aan boord van het schip was, was er geen vuiltje aan de lucht. Er was niets te horen van knallen of iets dergelijks. Het leek dus wel mee te vallen met de geluidsoverlast.
Daar kwam echter verandering in toen ik mijn hoofd onder water stak. Elke seconde of wat, klonk er een harde knal. Ik kreeg er zelfs lichamelijk last van en mijn duik werd vergezeld van een vervelende koppijn. Vandaag sprak ik Cor Kuyvenhoven die op dezelfde dag 30 km verderop was wezen duiken en hij vertelde dat de herrie bij zijn duiken nog veel erger was. Hij kan zich prima voorstellen dat je daarvan als zeezoogdier de weg kwijt kan raken.
Wat was het nu?
Het is mij niet helemaal duidelijk wat het nu precies was, is er echt een survey gaande om de bodemgesteldheid te meten? Waarvoor doen ze dat? Moet dat gepaard gaan met zoveel lawaai? Ik ben gewend om tijdens een duik alleen het rustgevende geluid van mijn uitgeademde bellen te horen. Zulke herrie is voor mijn duiken niet goed en waarschijnlijk al helemaal niet voor het dierenleven in zee.