Nu op ZeeInZicht: virtueel droogvallen op het wad - Stichting De Noordzee

De website www.zeeinzicht.nl is vanaf vandaag uitgebreid met een waddenmodule. De onderwater-natuur van de Noordzee kon op deze site al langer worden verkend via een interactieve zoekplaat. Nu kan de bezoeker ook een leerzame duik nemen in een wadgeul en ontdekken wat daar allemaal leeft. Bovendien wordt, na een druk op de knop, de tijd ruim zes uur vooruit gezet; de zee ebt weg en het landschap verandert totaal van karakter.

De zoekplaten op www.zeeinzicht.nl vormen de eerste laag van het educatieve aanbod op deze site. Alle dieren en andere objecten kunnen worden aangeklikt waarna extra informatie, dia’s, en eventueel geluiden en filmpjes worden getoond. Daarnaast kun je los van de zoekplaten een zee van informatie terugvinden in de digitale encyclopedie. Voor de echte doorzwemmers zijn er achtergrondartikelen over lopende onderzoeken, de trektochten van zeehonden en de laatste nieuwtjes op het gebied van onderwater-natuur.
Waddenzee op ZeeInZicht

Bij hoogwater is het vooral op de bodem van de wadgeulen een drukte van belang. Schelpdieren filteren gigantische hoeveelheden water om aan hun voedsel te komen. Wadpieren halen hun voedsel uit de bodem en roofwormen jagen op prooi. Platvissen doen zich tegoed aan allerlei kleine bodemdieren en harders knabbelen aan de wieren. En natuurlijk jagen de zeehonden en sterns bij hoogwater hun kostje bij elkaar.
Als het wad droogvalt gaan alle zwemmers naar dieper water. Schelpdieren en wormen graven zich in. De zeehonden gaan liggen rusten op een hoge plaat. Het drooggevallen wad wordt bevolkt door nieuwkomers, zoals steltlopers, pierenstekers en wadlopers.