Nu open: inschrijving DISCLOSE-symposium 6 november - Stichting De Noordzee

Schrijf je nu in voor het eerste DISCLOSE-symposium op woensdag 6 november! Het symposium vindt plaats in het Muntgebouw in Utrecht. Doelgroep: onderzoekers, beleidsmakers en allen die zich in hun werk bezighouden met gebruik van en bescherming van de Noordzee. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Inschrijven is gratis, maar wees er snel bij, want er is beperkt plaats.

Wat is DISCLOSE?
Het DISCLOSE-project (
DIstribution, StruCture and functioning of LOw-resilience seafloor communities and habitats of the Dutch North SEa) richt zich op het beschikbaar maken van gedetailleerde kaarten van de Noordzeebodem, en het vaststellen van de grensvoorwaarden voor rijke leefgemeenschappen. Leefgebieden en leefgemeenschappen op de zeebodem zijn ingewikkelde studieobjecten vanwege hun grote oppervlakte en omdat ze diep onderwater voorkomen. Daarom gebruikt DISCLOSE een multidisciplinaire aanpak waarbij akoestische remote sensing-gegevens (TUD), videobeelden (RUG) en standaard zeebodembemonsteringstechnieken (NIOZ) worden gecombineerd, waardoor gedetailleerd onderzoek van de zeebodem op grote schaal mogelijk wordt. Stichting De Noordzee coördineert de toepassing van de resultaten door (lokale) beleidsmakers, samenwerking met andere projecten en de communicatie naar een breder publiek.

Presentatie eerste onderzoeksresultaten
De onderzoekers presenteren hun eerste bevindingen over efficiënte methodes voor grootschalige monitoring van de Noordzeebodem en haar rijke bodemgemeenschappen. Ook wordt besproken wat dit onderzoek kan bijdragen aan de bescherming van dit gebied.
 Verschillende externe sprekers presenteren vervolgens hoe DISCLOSE hun werkveld raakt en waar toekomstige uitdagingen liggen. De dag wordt afgesloten met een interactieve sessie over Noordzeeonderzoek en -beleid.


Beeld boven: OCEANA | Carlos Minguell

Beeld rechts: Udo van Dongen