Olie op strand treft surfers en vogels - Stichting De Noordzee

Deze week kregen we van verschillende kanten meldingen binnen van olie op de kust. Gevolg van de stranding van de Aztec Maiden voor de kust van Zuid-Holland? Of is een ander schip op onze drukbevaren Noordzee de schuldige?
Surfrider Foundation Holland liet bijvoorbeeld weten dat zij veel meldingen ontvangen van surfers die onder de olie zaten na het surfen in de omgeving Wijk aan zee, Noordwijk en IJmuiden.
Ook zijn er veel dode vogels gespot, waaronder alken. Naar aanleiding van vele olieslachtoffers onder zeevogels, deed Kees Camphuysen de volgende oproep:
“Het zou mooi zijn wanneer de vogels niet alleen worden weggehaald, maar ook worden geteld (met opgave van de plaats en de afstand kust die werd bekeken), zodat we de nationale tellingen bij kunnen houden. Ik ben coördinator olieslachtoffer-onderzoek in Nederland en ik weet uit ervaring dat er helaas veel vogels van stranden worden gehaald, waar we nooit meer iets van horen. Op die manier blijft onduidelijk hoeveel vogels het slachtoffer worden van olie. Dus als je een vogel onder de olie vindt op het strand, geef het aan mij door.”
Wij bij Stichting De Noordzee sluiten ons helemaal aan bij zijn oproep, want meer gegevens over olieslachtoffers maken de olieproblemen op zee zichtbaarder. Hoe duidelijker het beeld, hoe groter de wil bij overheid en bedrijfsleven om er iets aan te doen.