Onderwaterfilm-liefhebbers geven de Bruinvis een stem - Stichting De Noordzee

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij het North Sea Filmfestival for Underwater movies. Tijdens dit festival hebben filmmakers uit de hele wereld een podium om hun onderwater beelden te vertonen. Er waren zowel professionele inzendingen van National Geographic niveau als meer onafhankelijke filmmakers, van hobbyist tot kleinschalige productiebureaus.
Milieu
Het werd mij duidelijk dat veel onderwaterfilmers begaan zijn met de wereldwijde problemen waar de zeeën mee kampen. Er waren films over visserij, verstoring van zeedieren en afval. De mooie film ‘Fenix’ van de Vlaamse Paul Engels liet zien wat voor invloed afval in zee heeft op het dierenleven. Stranden die vol liggen met afval, drijvend afval in zee, zoals zwevende plastic zakken die gegeten worden door schildpadden, en blikjes en flesjes op de zeebodem werden in de film getoond.
Bruinvis
Stichting De Noordzee was op het festival aanwezig om de bezoekers van het festival te vragen onze petitie te tekenen om de bruinvis een stem te geven in Den Haag. Maar liefst 150 aanwezigen hebben de petitie getekend. Daaruit blijkt dat niet alleen filmmakers maar ook de kijkers van deze films begaan zijn met de onderwaternatuur.
Noordzee
Helaas dit jaar geen films uit de Noordzee. Uit betrouwbare bron heb ik echter vernomen dat er volgend jaar waarschijnlijk weer een echte Nederlandse Noordzeefilm op het programma zal staan.
Als goedmakertje is hieronder de inzending van Stichting De Noordzee & Feller Media te zien die in 2008 tijdens het festival getoond is.

Base Diving from Fellermedia on Vimeo.