Ongelofelijk! De Noordzee ongerept? - Stichting De Noordzee

Half februari publiceerde Science een kaart van de aantasting van zeeën en oceanen, wereldwijd. De toestand onder water is dramatisch; bijna de helft is aangetast, bijna veertig procent is ernstig aangetast door menselijke activiteiten als scheepvaart, visserij en klimaatverandering.
De kaart geeft een herkenbaar patroon met bekende zwaarbelaste zeeën: de Caribische Zee, de Oost-Chinese Zee en de Noordzee. Opvallend is weer wel dat die laatste voor de Nederlandse kust als vrij ongerept staat ingetekend….
Die is groen… Wat??? De Noordzee ongerept? Daar snap ik niks van… Het is een van de drukst bevaarde zeeën ter wereld. De visserij is zeer intensief. Bestanden staan onder druk, het ecosysteem is flink aangetast. De watertemperatuur in de Noordzee stijgt. Na even googelen kom ik erachter dat de onderzoekers van het NIOZ mijn verbazing delen. Gelukkig, wij zijn niet gek! Het “model” van de Amerikanen doet raar voor de Noordzee. Mooi is dat, wetenschappelijke kennis die niet (helemaal) klopt. Er is werk aan de winkel!