Ook Albert Heijn stopt met verkoop paling - Stichting De Noordzee

Vandaag maakte Albert Heijn bekend dat het medio 2010 stopt met de algehele verkoop van paling. Eerder haalden de supermarktketens Jumbo, Dirk, Bas, Digros en Jan Linders paling al uit de schappen. Paling staat namelijk sinds 2007 op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Vanaf januari 2010 stopt Albert Heijn met de verkoop van Euro Shopper paling en medio 2010 stopt Albert Heijn volledig met de verkoop van paling. Stichting De Noordzee is erg blij met dit besluit.
Alternatief
Albert Heijn komt met een alternatief voor paling. Het gaat om een vissoort die duurzaam is en net zo lekker smaakt als paling. Bij de ontwikkeling van dit alternatief werkt de supermarktketen samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF). Op de verpakking van paling gaat Albert Heijn klanten informeren dat paling een ernstig bedreigde diersoort is en wordt verwezen naar het alternatief. Zo worden zij gestimuleerd om te kiezen voor de andere gerookte vissoort. De supermarktketen verwacht dat de verkoop van paling hierdoor drastisch zal teruglopen.
Stichting De Noordzee (SDN) is erg blij dat Albert Heijn stopt met de verkoop van paling. De palingstand is namelijk in de laatste jaren dramatisch afgenomen. De paling in de winkels is grotendeels gekweekt, maar daarvoor wordt glasaal (jonge paling) uit zee gevist.
Vangstverbod
Om voldoende nieuwe jonge paling te krijgen, is het ook belangrijk dat de volwassen paling de mogelijkheid krijgt om naar zee te trekken. SDN heeft de afgelopen maanden actief gelobbyd in Den Haag voor een (tijdelijk) vangstverbod op paling. De Europese Commissie drong eerder al aan op harde maatregelen. Minister Verburg heeft dit jaar een vangstverbod in oktober en november ingesteld. Volgend jaar mag er vanaf september t/m november geen paling worden gevangen.
(Bron: www.ah.nl)